Szájpadlás fájdalom és gyulladás vizsgálata

Szájpadlás gyulladás, szájpadlás fájdalom okai és kezelése

2022. május 18. Közzétette

A szájpadlás gyulladás és szájpadlás fájdalom nem ritka jelenség. Ennek elsősorban az az oka, hogy a száj a test egyik legérzékenyebb része. Sok különböző idegen anyaggal érintkezik, amik eltérő reakciókat válthatnak ki a szájüregben.

Ennek eredményeként akár duzzanatok és sebek is megjelenhetnek a szájpadláson, kisebb-nagyobb mértékű kényelmetlenséget vagy fájdalmat okozva, különösen evés és ivás közben.

Cikkünkben arra adunk választ, hogy mi okozhatja a szájpad gyulladását, milyen tünetekre érdemes figyelni és hogyan történik a gyulladás, illetve szájpadlás sérülés kezelése.

Mi pontosan a szájpadlás? 

A szájpadlás vagy szájpad a szájüreg tetejét képezi, elválasztva a szájüreget az orrüregtől. Különbséget teszünk az elülső kemény szájpad, illetve a puhább hátrészből álló lágy szájpad között, amely nem rendelkezik csontváz alátámasztással, főként izmok alkotják. Középvonalban pedig a nyelvcsap csüng, amelyet uvulának is neveznek.

Szájüreg modell

Szájpadlás fájdalom – Mi okozza a fájó és duzzadt szájpadlást?

A szájpadlásban fellépő fájdalom leggyakrabban gyulladásos eredetű. A gyulladást szisztémás betegségek vagy környezeti tényezők is okozhatják, amelyek irritálják a száj nyálkahártyáját. Az alábbi részletek segíthetnek jobban megérteni a szájpadlás fájdalom tüneteit, és azt, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

A szájpadlás gyulladás és szájpadlás fájdalom okai

Időnként előfordulhat, hogy a szájpadlás begyullad. Ennek hátterében különböző okok húzódhatnak meg, ezek többsége minimális kezelésekkel orvosolható. Ritkább esetben a gyulladás hátterében komolyabb probléma is állhat.

A szájpadlás gyulladását egyéb tünetek is kísérhetik, ezek lehetnek hólyagok vagy fekélyek, szájszárazság vagy kellemetlen érzés.

A szájpadlás gyulladását okozó leggyakoribb állapotok a szájfekélyek, például afták vagy a herpesz okozta fekélyek. Ezenkívül a kemény vagy nagyon forró ételek által okozott sérülések vagy traumák is okozhatnak szájpadlás gyulladást.

A kiszáradás pedig szájszárazságot okozhat, ami, ha nem tesznek megfelelő intézkedéseket annak visszaállítására, szájpadlás gyulladáshoz vezethet.

Bővebben a gyulladást kiváltó okokról

A száj segít a különböző kórokozók és mérgező anyagok elleni védekezésben, ennek következtében igen érzékeny a különféle kórokozók által okozott gyulladásokra.

A szájpadlás fájdalom és szájpadlás gyulladás hátterében tehát rengeteg ok meghúzódhat, többek között a következők:

A szájpadlás gyulladást okozhatják fertőzések

A bakteriális fertőzések fájdalmas sebekkel jelentkezhetnek a szájban, különösen a lágy vagy kemény szájpadláson. Vannak olyan gombák is, amelyek általában megfertőzik a test meleg, nedves területeit, például a szájat. A gombák által okozott fájdalmas foltok a vöröstől a fehérig terjedhetnek.

Allergia

Gyógyszeres reakciók szintén okozhatnak a szájüregben jelentkező fájdalmat és gyulladást, ezek a reakciók sokszor azonnali beavatkozást igényelnek. A fertőzések, epilepszia, sőt hangulatzavarok kezelésére használt számos gyógyszer fájdalmas bőr- és nyálkahártya-reakciókat válthat ki.

Autoimmun betegség

A több testrészt érintő szisztémás autoimmun állapotok, mint például a gyulladásos bélbetegség és a lupus, gyakran olyan tünetekkel járnak, amelyek a szájüreget is érintik.

Szájpadlás fájdalom

BMS

Az égő száj szindróma (BMS) egy krónikus fájdalom-szindróma, amely égető fájdalmat okoz a szájban. Ennek oka ismeretlen.

Sokkal gyakrabban fordul elő nőknél (7-szer nagyobb valószínűséggel), jellemzően hormonális változások idején (közvetlenül a menopauza előtt vagy alatt). Bár senki sem azonosította eddig az okát, kutatások alapján kialakulásában szerepet játszhat a nyál összetétele, a fogsor károsodása, a fogcsikorgatás okozta károsodás, fertőzések, sőt autoimmun betegségek is.

Környezeti okok

Az élelmiszerek és a folyadékok először a szájjal érintkeznek. Bizonyos ételek és italok fogyasztása során akár irritációt vagy allergiás reakciót is tapasztalhatunk, amely súlyosabban érinti a szájpadlást.

Irritáló anyagok

A dohányzás és az alkohol súlyosan irritálja a szervezetet. Nem csak jelentős szájirritációt okozhatnak, de bizonyos típusú rákot is okozhatnak. A dohány és az alkohol túlzott sejtnövekedést okozhat a száj nyálkahártyájában annak krónikus irritációja és a kiszáradása miatt, és fájdalmas sebeket okozhatnak a szájpadon.

Trauma, sérülés

A szájfekélyek leggyakoribb oka trauma, illetve sérülés. A trauma magában foglalja a közvetlen sérülést, például egy ütést vagy esést, ami közben az arcot vagy a szájrészt sérülés éri. De a trauma előfordulhat rosszul illeszkedő fogsor, laza tömés vagy akár fogszabályzó miatt is.

Diéta

Különböző típusú élelmiszerek fájdalmas sebek vagy elváltozások kialakulását válthatják ki a szájpadon. Az ezt okozó ételek közé tartoznak a fűszeres vagy savas ételek, például a narancs, a tojás, az eper, de akár a csokoládé is. A tápanyagokat, például a B12-vitamint, a C-vitamint vagy a vasat nem tartalmazó étrendek szintén a szájpadláson lokalizálódó fájdalmat okozhatnak.

Afta

A szájpadlás fájdalom oka lehet afta is.

Az afta kicsi, szürkésfehér vagy sárga fekély a szájüregben, gyulladásos udvar veszi körül. Sok embernél időről időre kiújul, ezért kellemetlenségeket okoz, hiszen az afta körüli terület fájdalmas, így a táplálék- és folyadékbevitel nehézkessé válik. Bár többnyire veszélytelen, súlyos esetben lázzal és nyirokcsomó-duzzanttal járhat.

Máig nem tudjuk pontosan, hogy miért fordulnak elő afták, de a kutatások alapján okozhatja stresszes életmód, kialakulhat immunológiai problémák következtében, melyek legyengítik a szervezetet. Sokszor a nyálkahártya sérülése váltja ki, de bizonyos ételek is előhozhatják, úgy mint a citrusfélék, az eper vagy a paradicsom.

Az afta további okai lehetnek: nem kiegyensúlyozott táplálkozás, vírusos eredet, hormonális problémák, illetve ha a páciens családjában többször előfordult aftás megbetegedés, az illető hajlamosabb annak kialakulására.

A gyulladt szájpadlás tünetei

A gyulladt szájpadlás megnehezítheti a napi tevékenységeket, például az evést és a beszédet. A fájdalom egy mögöttes fertőzést vagy szisztémás állapotot jelezhet, amely orvosi ellátást igényel.

A szájpadlás gyulladás gyakori jellemzői

A szájpad nem jól látható terület így a tüneteket is nehezebb észrevenni, sokszor csak a fájdalmat érezzük. Ha ott gyulladás lép fel, a következőket tapasztalhatja:

 • Seb vagy valamilyen elváltozás
 • Több seb vagy folt a szájban
 • A száj nyálkahártyájának színe vörössé változik

Gyakori kísérő tünetek

A szájüregben jelentkező fájdalom számos egyéb tünettel is járhat, mint például a következők:

 • Láz
 • Viszkető érzés
 • Vörösség
 • Pigmentáció
 • Égés vagy bizsergés
 • Hólyagosodás
 • Szárazság
 • Köhögés

Hogyan lehet enyhíteni a fájó szájpadlást?

Otthoni kezelések

A szájüregben fájdalmat okozó állapotok többsége általában orvosi kezelés nélkül meggyógyul. Vannak olyan, vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek segíthetnek a tartós fájdalom csillapításában, például szájöblítők és helyi készítmények.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Ha tünetei nem múlnak el a fenti kezeléssel 1-2 hét után, keresse fel kezelőorvosát. Ő a következőket javasolhatja:

 • Antibiotikumok vagy gombaellenes szerek: Ha tüneteit bakteriális vagy gombás fertőzés okozza, orvosa a kórokozóra specifikus gyógyszereket ír fel.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: A szteroidokat és a specifikus gyulladáscsökkentő gyógyszereket gyakran alkalmazzák allergének vagy más bőrgyógyászati ​​állapotok kezelésére. Ezek a gyógyszerek a gyulladást célozzák és segítenek enyhíteni a tüneteket.

A kiváltó okok kezelése: A szisztémás betegségek miatti szájpadlás fájdalom másodlagos okai csak megfelelő diagnózis és kezelés mellett javulnak. Amennyiben új tüneteket észlel, mindenképpen értesítse kezelőorvosát.

Fogorvosi vizsgálat szájpadlás gyulladás esetén

A szájpadlás gyulladás megelőzése

Elnézve a kiváltó okokat, látjuk, hogy megfelelő higiéniával megóvhatjuk szánkat a legtöbb kórokozótól, így elkerülve a kiváltó okokat. Ezek a lépések nagymértékben csökkenthetik a szájpadlás gyulladás kialakulásának esélyét és az ebből adódó szájpad fájdalmat:

 • Higiénia: Ügyeljen arra, hogy ne tegye a kezét a szájába, különösen akkor, ha megérintette a kilincset vagy olyan területet, melyeken baktériumok szaporodtak el. Ez olyan esetekben is fontos, ha beteg személyekkel érintkezett. Próbáljon meg minél többet kezet mosni.
 • ’Egészséges választások’: Tartsa be a megfelelő táplálkozást, és kerülje a dohányzást és az alkoholt.
 • Egészséges étrend: Kerülje a forró és fűszeres ételeket és italokat, és ügyeljen a vitaminok és tápanyagok kiegyensúlyozott étrendjére.

Lágy szájpadlás gyulladás – mi okozhatja?

Ahogyan azt fentebb már említettük, a szájpad elöl a kemény szájpadlásból, hátul pedig a lágy szájpadlásrészből áll. A lágy szájpadlásrész gyulladásának szintén több oka is lehet.

Gyakori, hogy a lágy szájpadlás gyulladás és / vagy duzzanat jeleit mutatja, ha a szervezetben vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés van jelen.

Mivel ez a terület a légzőrendszerhez és a gyomor-bélrendszerhez is kapcsolódik, elengedhetetlen a tünetek vizsgálata a duzzanat és lágy szájpadlás gyulladás okának megértéséhez.

A lágy szájpadlás gyulladás és fájdalom tehát számos betegség tünete lehet – enyhébb vagy súlyosabb egészségügyi probléma is lehet a kiváltó ok.

Sérülés vagy trauma

A lágy szájpadlás gyulladásnak, illetve a lágy szájpad fájdalmának egyik leggyakoribb oka lehet valamilyen sérülés vagy trauma.

Ez az alábbi esetekben következhet be:

 • Kemény ételek fogyasztása, amelyek a száj tetejét érik
 • Rendkívül forró étel vagy ital fogyasztása
 • Egy éles ételdarab által okozott karcolás

Kiszáradás

A kiszáradás miatt a száj teteje megduzzad, ami szájszárazsághoz vezethet.

A kiszáradás néhány gyakori oka:

 • Túlzott alkoholfogyasztás
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Ha a páciens nem iszik elegendő vizet
 • Túlzott izzadás, különösen forró napokon vagy edzés közben
 • Betegség

Szájrák

Sajnos a szájrák ilyen esetben nem kizárható. A szájüregi rák korai jelei a következők:

 • Duzzanat
 • Csomók
 • Vörösség
 • Fájdalom
 • Funkcióvesztés

Amennyiben valamelyik tünetet észleli, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, aki szűrővizsgálatot fog végezni.

Nyelvcsap, vagyis uvula – mi a funkciója?

A lágy szájpad közepén az uvulát találjuk. Ez egy kis izom, amely lelóg a szájpadlásunkról, és a mandulák között helyezkedik el.

Az nyelvcsapot nyálkahártya és kötőszövet alkotja, három alapvető funkciója van szervezetünk számára:

 1. Lehetővé teszi, hogy a hangokat a torkunkkal összehangolt módon artikuláljuk, vagyis beszélni tudjunk.
 2. Megvéd minket a baktériumoktól, mivel gátként működik, feladata, hogy a mikroorganizmusok ne érjék el az emésztőrendszerünket.
 3. Hányás esetén ez az izom a lágy szájpadlás többi részével együtt megakadályozza, hogy a folyadék és az élelmiszerek az orrüregbe kerüljenek.

nyelvcsap

Gyulladt uvula

Csakúgy, mint a gyulladt szájpadlás enyhe esetei, a begyulladt uvula vagy nyelvcsap tünetei sokszor otthon is kezelhetők.

Fontos tudni, hogy a gyulladt uvula megakadályozza az ételek és italok normális lenyelését, vagy amikor megpróbál beszélni, különböző kellemetlenségeket vagy nehézségeket észlelhet.

Ha ez a fájdalom vagy kellemetlen érzés intenzív vagy tartós, vagy ha törtfehér foltokat vagy bármilyen fekélyt észlel, mindenképpen keressen fel szakembert a kezelés miatt.

A nyelvcsap gyulladás leggyakoribb okai a szájszárazság vagy fertőzés. A dohányzás, az alkohol, a nagyon forró italok kontraproduktívak lehetnek a gyógyulási folyamatban, ezért ki kell őket iktatni az étrendünkből.

Néhány tipp a gyulladt nyelvcsap mihamarabbi gyógyulásához:

 • Kerülje az alkoholos italok fogyasztását.
 • Kerülje a nagyon hideg vagy nagyon forró italok fogyasztását.
 • Különös figyelmet fordítsunk a torkunkra, és kerüljük a durva hőmérséklet-változásokat.
 • Kerülje a dohányzást.
 • Tartsa nedvesen szájpadlását sok víz ivásával.
 • Amennyire lehetséges, tartsa melegen a nyakát.
 • Amíg a gyulladás el nem múlik, kerülje a kiabálást vagy a hangemelést.

Záró gondolatok 

A szájpadlás gyulladás és szájpadlás fájdalom számos kiváltó ok miatt felléphet. Bár bizonyos esetekben otthoni kezeléssel orvosolható a probléma, ha sebe 1-2 hét után sem gyógyul, illetve a fájdalom nem múlik, mindenképpen forduljon szakorvoshoz.

Ha segíthetünk Önnek, foglaljon időpontot a Digital Dental Art-nál.

Szeretettel várjuk klinikánkon!

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük