Fogászati szakrendelőben fogorvos

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

2021. június 14. Közzétette

Mikor kell egy fogat gyökérkezelni? Vannak olyan fogak, amelyeket egyszerű fogtöméssel a legjobb fogorvos sem tud megmenteni. Ezekben az esetekben régebben csak a foghúzás jöhetett volna szóba. Gyökérkezeléssel viszont sok esetben a fog megtartható.

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mit jelent a gyökérkezelés, mi a menete és mikor jó megoldás.

Mit jelent a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés az egyik legjobb fogmegtartó kezelés, a foghúzás elkerülésére kitűnő megoldás. Mielőtt megnézzük, hogy mit is jelent pontosan ez a fogászati kezelés és mikor van rá szükség, érdemes megnézni, hogyan épülnek fel a fogaink.

A fog részei a következők:

 • Korona:  a fog íny feletti, zománccal borított része
 • Gyökér: az állkapocs csontjába nyúlva rögzíti a fogat
 • Zománc: a fog koronájának legkülső rétege, a fog koronájának külső bevonata
 • Dentin: a fog nagy részét képezi, a zománcot és a cementet támogató lágyabb foganyag
 • Cement: a gyökér felületét bevonó kemény anyag
 • Fogbél (pulpa): lágyszövet a fog közepén, mely tulajdonképpen egy ér-ideg hálózat

A fog felépítése

Minden fogban egy gyökércsatorna rendszer található, mely a fog koronájától egészen a gyökér végéig tart és tartalmazza a fogbelet.

Ha a fognak a lágy, belső része a pulpa megsérül, vagy befertőződik, a fog már egy egyszerű töméssel nem kezelhető, ez esetben gyökérkezelés szükséges.

Milyen tünetei lehetnek a fogbél fertőzésének?

 • Fájdalom meleg ételek evésekor
 • Fájdalom meleg italok ivásakor
 • Fájdalom harapáskor vagy rágáskor
 • Fájdalom hidegebb ételek, italok fogyasztásakor
 • Spontán fogfájdalom

A gyökérkezelés célja tehát az, hogy az érintett fogat megmentsük és ne kelljen kihúzni.

Gyökérkezelés fogorvosi rendelőben

 

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

A beavatkozásra tehát akkor lehet szükség, ha a fog a fenti tüneteket mutatja, melyek létre jöhetnek, ha a fogban mély szuvasodás van, mely elérte a fogbelet, ha a fogban nagyon mély, a pulpánál végződő tömés van vagy korábban erős ütés érte a fogat. Van, hogy a pulpa fertőződésének röntgenen is látható jelei vannak. Ezen események hatására a fogbél befertőződhet, sérülhet, elhalhat, mely, ha a gyökérkezelést nem végzik el időben, további tüneteket okozhat, melyek lehetnek:

 • Az arc duzzanata
 • A fog elszíneződik, sötétebbé válik
 • Harapáskor vagy rágáskor fájdalmat érzünk
 • A problémás fog közelében felduzzad az íny
Ezek a tünetek a fertőződés súlyosbodását jelzik.
Ha ezek a tünetek egyszer csak megszűnnek, az nem jelenti azt, hogy a fogat nem kell kezelni. Bár a tünetek eltűnnek, a fertőzés nem szűnik meg, hanem tovább terjed, a fogbél pedig elhal.

A fog elhalásának folyamata egyébként néhány esetben még fájdalommal sem jár. Egy fogászati szűrővizsgálat során fogorvosaink viszont azonnal felismerik a problémát.

A fogorvos azonnal meg tudja állapítani, ha a fogbél fertőzött vagy károsodott. Ha a fertőzés fennáll, gyökérkezelésre akkor is szükség van, ha a folyamat fájdalmak nélkül zajlik le.

Fogeltávolításra általában akkor van szükség, ha a fogban lévő szuvasodás olyan nagy, hogy a fogat már nem lehet helyreállítani, vagy ha a csontban is kialakult már gyulladás és az nagyon kiterjedt.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Most, hogy tudjuk, mikor kell gyökérkezelés, nézzük meg annak pontos folyamatát.

Hogyan történik a gyökérkezelés:

 • A gyökérkezelés érzéstelenítés mellett történik
 • A fogorvos eltávolítja a szuvas fogrészeket és járatot fúr a fogba, így éri el a foggyökércsatornát
 • A foggyökércsatornából eltávolításra kerül a pulpa
 • A fogorvos kitisztítja és fertőtleníti a gyökércsatornát
 • A szájból a nyál és a benne lévő baktériumok nem kerülnek az üregrendszerbe, mert a gyökérkezelés során izoláló gumilepedőt használnak, úgynevezett kofferdamot
 • A gyökércsatorna lezárásra kerül egy ideiglenes tömés által, majd esettől függően a fogra végleges tömés vagy pótlás kerül.

A gyökérkezelés nagyon nagy odafigyelést igényel. Ha nem sikerül teljes egészében eltávolítani a pulpa részeit vagy a gyökércsatornát nem sikerül megfelelően kitisztítani, a fog körül a csontban gyulladás alakulhat ki, melynek hatására genny is képződhet.

Fontos, hogy a gyökérkezelés maga még nem jelenti a teljes folyamat végét. A fogba először ideiglenes tömést tesznek, ami ugyan védi a fogat a fertőzéstől, nem maradhat ott örökké. Ezután a fogba -ha elegendő- végleges tömést készítenek, vagy ha a fog nagy része eltávolításra került a nagy kiterjedésű szuvasodás miatt, a fogra pótlás készül (korona, inlay).

Miért van szükség koronára, inlayre? Ha a fog koronájának a nagy része el lett távolítva a fogban lévő szuvasodás miatt, a fogat töméssel már nem lehet helyreállítani, felépíteni.

A gyökérkezelés után a fog többé már nem él. Ez viszont nem azt jelenti, hogy többé nem kell rá vigyáznunk. Nagyon is vigyázni kell rá, hiszen a gyökérkezelt fog szintén szuvasodhat.

Fogorvosi konzultáció

Záró gondolatok

Ha megfelelően ápolják, a gyökérkezelt fogak akár egy életen át megmaradhatnak. Mivel ezek a fogak is szuvasodhatnak, nagyon fontos odafigyelni a megfelelő szájápolásra, illetve érdemes ellátogatni rendszeres fogászati szűrővizsgálatokra.

Ha valamilyen fogfájást tapasztal, mindenképpen jöjjön el hozzánk egy fogászati konzultációra. A fertőzött fogbél önmagában nem fog tudni gyógyulni. Viszont a szájban sem maradhat, hiszen további szövődmények is felléphetnek.

A rendszeres szűrővizsgálatok fogaink esetében is nagyon fontosak.

 

Szerző: Sznida Edina, Lektorálta: Dr. Manolakis Elena

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük