Fogkőeltávolítás utáni eredmény

Mennyi ideig tart a fogkőeltávolítás? Hasznos információk a kezeléssel kapcsolatban

Mennyi ideig tart a fogkőeltávolítás? Fájdalmas-e ez a fogászati kezelés? Cikkünkben a fogkőeltávolítással kapcsolatos fontos kérdéseket járjuk körül.

Mi pontosan a fogkő?

Mi pontosan a fogkő? A fogkő nem más, mint az étkezések során keletkezett és a fogak felszínén megtelepedett plakk vagyis lepedék. Főként a fognyak körül alakul ki, illetve azokon a helyeken, amiket általában nehéz elérni fogkefével (ilyen például az interdentális terület).

A szájüregi baktériumok sajnos könnyen megtelepednek benne. A fogkő színe lehet fehér, sárga, barna, vagy ezeknek a különböző árnyalatai.

A fogkő nem csak esztétikailag lehet zavaró, ha elhanyagoljuk, komolyabb következményekkel is járhat. Fogínygyulladáshoz, fogágybetegséghez, végül pedig a fogak elvesztéséhez is vezethet. Emellett a fogkő a kellemetlen lehelet okozója is lehet. Ezért nagyon fontos minél hamarabb orvosolni a problémát, hiszen így elkerülhetjük a későbbi, akár fogvesztéssel is járó szövődményeket.

A fogkőeltávolítás fájdalmas?

Nagyon sok ember tart a fogkőeltávolítástól, hiszen úgy gondolják, hogy a folyamat fájdalmas.

Régebben a beavatkozás valóban kellemetlenséggel járt a páciens számára, viszont az ultrahangos fogkőeltávolítási technológiának köszönhetően a fogkőeltávolítás nem fájdalmas.

Míg korábban kézi eszközökkel kaparták le a fogkövet, a mai ultrahangos készülékek fájdalommentesen törik szét azt és nem sértik fel az íny szövetét.

Bizonyos esetekben a fogkő az íny alá is beférkőzhet. Ilyen esetekben az ultrahang által összetört darabkák eltávolításához kézi eszközökre van szükség, viszont a folyamat ezen része sem jár annyi kellemetlenséggel, mint a fogkőeltávolításnál alkalmazott korábbi módszerek.

Páciens fogkőeltávolítás közben

Hogyan történik a fogkőeltávolítás?

A fogkő nagyon erősen kötődik a fogzománchoz, így csupán fogkefe segítségével azt már nem lehet eltávolítani. A fogmosás és a fogselyem használata abban segít, hogy a lepedéket és a fogak közötti ételmaradékokat eltávolítsuk.

A fogkőeltávolítás alapvetően két részből áll.

A kezelés első része a fogak tisztítása, ekkor kerül sor a fogkő eltávolítására. Második lépés a fogak polírozása, ami esztétikailag javítja a fogak felszínét és az erősebb foltokat is eltávolítja.

A kezeléssel kapcsolatban bővebben ide kattintva olvashat.

Mennyi ideig tart a fogkőeltávolítás?

Az, hogy mennyi időt vesz igénybe a fogkőeltávolítás, a fogkő mértékétől és a fogterület nagyságától is függ.

A legideálisabb esetben a fogkőeltávolítás akár egy alkalom után is sikeres eredménnyel zárul, viszont néhány esetben 2-3 kezelésre van szüksége a páciensnek. Ezt egy állapotfelmérés keretében, a beavatkozás előtt, felmérjük.

Amennyiben a páciens jó szájhigiéniával rendelkezik, maga a kezelés 15-30 percet vesz igénybe, egy teljes dentálhigiénés kezelés pedig általában 35-45 percig tart.

Mennyibe kerül a fogkőeltávolítás?

Az, hogy mennyibe kerül a fogkőeltávolítás, szintén a páciens állapotától függ. A Digital Dental Art fogászati klinikán a fogkőeltávolítás professzionális Air-Flow polírozással és ajándék szájhigiéniai tanácsadással 20 000 Ft kezelésenként.

Amennyiben fogkőeltávolítást szeretne, szeretettel várjuk klinikánkon!

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük