Kiesett fogtömés után vizsgálat

Kiesett a fogtömés – Most mi a teendő?

2022. február 28. Közzétette

A fogszuvasodás napjaink egyik leggyakoribb betegsége, így a legtöbb ember rendelkezik fogtöméssel.

Bár meglepő és kellemetlen érzés, a kiesett tömés nem a legritkább jelenség. A fogtömések évekig nagy nyomásnak vannak kitéve. Így idővel maguktól vagy szuvasodás következtében fellazulhatnak és kieshetnek.

Amennyiben a régi fogtömés meglazul vagy kiesik, azonnal fogorvosunkhoz kell fordulnunk. Új fogtömésre van szükség, hiszen a kiesett tömés már nem látja el feladatát, nem védi meg a fogat.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi állhat a tömés elvesztésének hátterében, illetve mi a teendőnk, ha kiesett a fogtömés, de nem jutunk el azonnal fogorvoshoz. Szeretnénk pácienseinket néhány jó tanáccsal ellátni, amelyek segítségével kényelmesebben átlendülhetnek azon a rövid időszakon, míg a kiesett tömést pótolni tudja szakorvos.

Mi állhat a kiesett fogtömés hátterében?

A lyukas fogat fogtöméssel tudjuk rendbehozni. A fogtömés tartóssága pedig sok tényezőtől függ – idetartozik a mindennapi szájápolás és a tömés természetes elhasználódása is.

A fogtömés kiesésének számtalan oka lehet:

  • Bármilyen tömésről is legyen szó, azt mindig ragasztóanyaggal rögzítik, ami a nyál, ételek, italok és a rágás közben fellépő erőhatások miatt idővel gyengülhet. Előfordulhat, hogy a fogtömés ragasztása annyira elgyengül, hogy a tömés kiesik.
  • A tömés persze nem csak meglazulhat. Eltörhet a fogban, kieshet, ha fogunkból letörik egy darab, de akár alá is szuvasodhat.
  • Lehet, hogy a tömés túl nagy üregbe készült és oda inkább fogtechnikus által készített fogmű illett volna.
  • Kutatások igazolták, hogy a fogtömés kiesésének hátterében egyéb tényezők is állhatnak. Olyan rossz szokások is hozzájárulhatnak, mint például az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Genetikai tényeztőktől szintén függ, hogy mennyire lesz tartós a fogtömés.

Többek között ezért is nagyon fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, melyen legalább félévente vegyünk részt. A fogorvos még időben észreveszi a már lazuló fogtömést, így nem kell megvárni, hogy az kiessen.

Ha a fogtömést már elvesztettük, bármi legyen az oka, a lényeg, hogy miharamabb keressük fel fogorvosunkat és fektessünk nagy hangsúlyt a szájhigiéniának, ha valamennyi ideig várnunk kell az időpontunkra.

Kiesett fogtömés esetén mi a teendő? 

Ha a fogtömés meglazult vagy kiesett, nagyon fontos annak azonnali cseréje, illetve pótlása.

Mielőbb hívja fel fogorvosát és kérjen időpontot. Jelezze a szakorvosnak, ha fájdalmat érez. Amennyiben nem tudják azonnal fogadni, kérjen tanácsot, hogyan védheti meg a sérült fogat.

Ha kiesett a fogtömés, általánosságban a következő lépéseket érdemes betartani:

  • Leginkább evés közben történik meg, hogy elveszítjük fogtömésünket. Ha ezt észrevesszük, ne harapjunk az anyagra és ne nyeljük le, azonnal köpjük ki.
  • Bár az emésztőrendszeren gond nélkül végighalad a kiesett fogtömés, ráharapva akár más fogakban is kárt tehet.
  • Amennyiben nem tudunk azonnal fogorvoshoz fordulni, nagyon fontos a szájhigiéniára való megfelelő odafigyelés. Mivel kifúrt és lecsiszolt fogról van szó, az ételmaradékok és baktériumok könnyen megtapadhatnak benne.
  • Evés közben próbáljunk meg a másik oldalon rágni.
  • Nagyon fontos a napi legalább kétszeri fogmosás, az érintett területnek pedig szenteljünk nagy figyelmet. A szájvíz használata szintén elengedhetetlen.

Kiesett tömés pótlása közben

Mi történik, ha kiesett a fogtömés és annak helyét nem kezeli szakorvos?

Amennyiben a páciens nem keresi fel fogorvosát a kiesett fogtömés mihamarabbi kezelése miatt, a kezdeti tünetek nem múlnak. Fájdalmat, fokozott érzékenységet tapasztalhatunk, ez pedig végül a fog elvesztéséhez vezethet.

A hosszú távú problémák elkerülése végett nem szabad elfeledkezni arról, hogy a fogat minél hamarabb helyrehozzuk.

Kiesett tömés után megfájdulhat a fog?

Igen, előfordulhat, hogy kiesett tömés után fájdalmat érzünk. Ennek pedig több oka is lehet.

Amennyiben a fogtömés kiesése után azonnal érzékeny lesz a fog hideg és meleg ingerekre, akkor valószínűleg a dentin csatornák váltak szabaddá. Korábban ezeket zárta le a fogtömés. A dentincsatornák vezetik az ingereket a fogidegekhez, ezért tapasztalhatunk ilyenkor éles, de gyorsan múló fájdalmat.

Amennyiben a fájdalom tompa és nem múlik, valószínűleg gyulladás lépett fel. Amint lehet, szakorvoshoz kell fordulni. Amennyiben erre várni kell néhány napot, fájdalomcsillapítóval enyhíthető a fogbél gyulladása által okozott kellemetlen érzés.

Viszont nagyon fontos, hogy azonnal kérjünk időpontot fogorvosunktól, hogy a kiesett tömés után fogunk még megmenthető legyen.

Mikor érdemes lecserélni a régi fogtömést?

A fogtömés élettartama rendkívül sok dologtól függ. Nem csak a tömés anyaga befolyásolja azt, de a széli záródás, a fog általános állapota, illetve a tömött fog megfelelő ápolása mind hozzájárulnak a fogtömés élettartamához.

Amennyiben egy tömött fognál fájdalmat érzünk és érzékennyé válik a terület, a tüneteket semmi esetre se hagyjuk figyelem nélkül, és forduljunk minél előbb fogorvoshoz.

A fog és a fogtömés találkozása fontos pont. Ha a széli záródás nem megfelelő, a baktériumok bejutnak a fogbélbe és szuvasodást okoznak. Ilyenkor a fogtömést azonnal cserélni kell.

A fogtömések akkor maradnak meg legtovább, ha nagy figyelmet szentelünk a megfelelő szájápolásnak. Nem csak az egészséges fogak, de a tömött fogak ápolása is ugyanannyira fontos, és tennünk kell azért, hogy azok sokáig épek maradjanak.

 

Rendszeres szájhigiénia

Záró gondolatok

Akár amalgám, akár esztétikus tömésről van szó, előfordulhat, hogy azok nem tartanak életünk végéig.

Félévente mindenképpen vegyünk részt fogászati ellenőrzésen, hiszen a fogorvosunk ellenőrizheti a fogtömések állapotát. Amennyiben ő úgy látja, hogy a fogtömés megérett a cserére, azt azonnal orvosolni tudja.

Amennyiben segíthetünk Önnek, mindenképpen foglaljon időpontot a Digital Dental Art Fogászati Klinikára!

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük