Páciens gyökérkezelés során

A gyökérkezelés folyamata és sikeressége

2022. április 29. Közzétette

A gyökérkezelés célja, hogy eltávolítsuk a baktériumokat a fertőzött gyökércsatornából, megakadályozzuk a fog újrafertőződését és megóvjuk a természetes fogat. A gyökérkezelés során a gyulladt vagy fertőzött pulpát (fogbél) eltávolítjuk és a a fog belsejét gondosan megtisztítjuk és fertőtlenítjük, majd tömjük és lezárjuk. Lássuk, hogy mi a gyökérkezelés folyamata, illetve mik lehetnek a gyökérkezelés szövődményei, miért sikeresek a kezelések.

Mikor szükséges a gyökérkezelés? Honnan tudom, hogy gyökérkezelni kell?

Számos jele vannak, hogy mikor szükséges a gyökérkezelés.

Fontos, hogy ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, foglaljon időpontot fogorvosához, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után megállapítja, hogy az Ön esetében valóban a gyökérkezelés a legjobb megoldás-e.

Foggyökér

1. Súlyos fájdalom 

Bármilyen fájdalom a szájban kellemetlen, emiatt mindig érdemes felkeresni egy fogászati klinikát, de bizonyos típusú fájdalom gyökércsatorna-fájdalomra utalhat.

Ha spontán fájdalmai vannak, amelyek hullámként érik, akkor valószínű, hogy fertőzött vagy elhalt foga van, amely gyökérkezelést igényel.

Vannak bizonyos pozíciók, amelyekben az íny vagy a fog jobban fáj? Ha lefekszik vagy lehajol, nyomás nehezedik a fogára és az arcára? Ez szintén gyökércsatorna fájdalom lehet, így mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

2. Dudorok az ínyen

Ha bármilyen dudort észlel az ínyén, ez lehet annak a jele, hogy egy fertőzött fog gyökérkezelésre szorul.

3. Hidegre és melegre való érzékenység

’Honnan tudom, hogy gyökérkezelni kell?’ teszik fel a kérdést sokan. Bár nem minden esetben, de a hideg-melegre való érzékenység szintén lehet egy jelzés, főleg, ha a fájdalom az elfogyasztott ital vagy étel után sokáig megmarad.

4. Duzzadt íny

Ha azt látja, hogy ínye megdagadt, az fertőzött fog jele lehet. Néhány esetbena a gyulladt fogíny lehet fogselyem vagy túl erős fogmosás eredménye is, ilyenkor természetesen más a kezelés folyamata.

5. Sötétedő fogíny

Ha fertőzés van jelen a szájban és a fog haldoklik, az íny sötétedni kezd. Ez árulkodó jele lehet annak, hogy gyökérkezelésre van szüksége.

6. Megrepedt fog

Amennyiben foga megrepedt, elképzelhető, hogy gyökérkezelésre van szükség. Egyrészt lehet, hogy olyan trauma érte a fogat, melynek hatására az megrepedt vagy letört, és annak következménye a mostani gyulladt vagy fertőzött pulpa. Szintén esélyes, hogy a fog annyira szuvas vagy fertőzött, hogy megrepedt vagy elhalt. Amennyiben a fog fennmaradó részét szeretné megmenteni, gyökérkezelésre van szükség.

7. Érzékeny íny

Ha ínye érintésre érzékeny, akár érintés nélkül is érez fájdalmat, fogorvosának mindenképpen említse meg.

Bár a fenti tünetek lehetnek intő jelek, azt, hogy mikor szükséges a gyökérkezelés, mindenképpen kizárólag fogorvosa tudja megállapítani.

Fontos, hogy vegyen részt rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon, illetve ha azok között bármilyen problémát észlel, ne tegye kockára fogait és egészségét, mielőbb jelentkezzen fájdalommentes fogorvosi vizsgálatra!

Mire jó a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés segít megőrizni természetes mosolyát, bátran fogyaszthat bármilyen ételt a későbbiekben is, ráadásul jóval kevesebb fogászati beavatkozásra lesz szüksége a későbbiekben. Megfelelő gondozás mellett a legtöbb gyökérkezelésen átesett fog egy életen át kitarthat.

Gyökérkezeléshez használt tű

A gyökérkezelés hatékony és költségkímélő megoldás

A foghúzás a fogpótláshoz, hídhoz vagy implantátumhoz szükséges utólagos kezelések miatt hosszabb folyamat, mint a gyökérkezelés, ráadásul a költségek is végül magasabbak lesznek.

Gyökérkezelés vagy húzás – mikor szükséges a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés vagy foghúzás – sokan azt remélik, hogy soha nem kell e két opció között választaniuk, de valójában ez egy olyan kérdés, ami igen gyakran felmerül. Mindkét kezelés megoldást jelent a kiterjedt károsodásokkal vagy szuvasodásokkal járó fogak kezelésére. Ha fogorvosa megadta Önnek a választás lehetőségét, fontos megértenie, hogy az egyes beavatkozások pontosan mit jelentenek hosszú távon.

A gyökérkezelés a fog megmentését jelenti

Ha a fog pulpa része (fogideg) sérült, megbetegedett vagy akár elhalt, akkor a fog megmentésének egyetlen módja a gyökérkezelés. Helyi érzéstelenítő segítségével elzsibbasztjuk a kezelendő területet, majd kis nyílást hozunk létre a fogban, szabaddá téve a csatornákat.

Ha választanunk kell a gyökérkezelés vagy foghúzás között, érdemes ismerni a gyökérkezelés folyamatát.

Speciális eszközökkel eltávolítjuk a szuvasodott területet és sérült szövetet, ezután fertőtlenítjük a csatornákat. A csatornákat biokompatibilis, guttapercha néven ismert tömőanyaggal töltjük fel. Ez lezárja a fogat a fertőzés ellen, és kitölti a csatorna terét. Ezután a fogorvos helyreállítja a fogat a további védelem és funkcionalitás érdekében.

A legtöbb ember kis kényelmetlenséget tapasztal a gyökérkezelés után. Pácienseink vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetik a kellemetlen érzést.

Mi a helyzet a foghúzással?

A gyökérkezeléshez hasonlóan a foghúzás is helyi érzéstelenítéssel kezdődik, hogy teljesen elzsibbadjon a terület. Ezt követően fogorvosa speciális eszközök segítségével meglazítja és kihúzza a fogat. A beavatkozás során nyomást fog érezni, fájdalmat viszont nem.

A foghúzás utáni vérzés normális jelenség, ezért 30-45 percig, vagy az utasításoknak megfelelően gézre kell harapni. A következő 24 órában enyhe szivárgást vagy enyhe vérzést tapasztalhat. Az arc kisebb duzzanata nem ritka, különösen akkor, ha valamelyik hátsó fog kerül eltávolításra.

A legtöbb ember két-három napon belül jelentősen jobban érzi magát, de ügyeljen arra, hogy két hétbe, akár még hosszabb időbe is telhet, amíg a húzás helye teljesen meggyógyul. Gondosan kövesse fogorvosa utasításait, különösen a szívószálon keresztül történő ivás, az evés és a fogmosás tekintetében.

Amikor felmerül a gyökérkezelés vagy foghúzás diemmája, érdemes tudni, hogy a foghúzás gyógyulása után fontos az eltávolított fog pótlása. Ellenkező esetben meglévő fogai elmozdulhatnak a helyükről. Attól függően, hogy hol helyezkedett el az eltávolított fog a szájban, a beszéddel vagy a rágással kapcsolatos nehézségek is felléphetnek.

Számos pótlási lehetőség létezik, a foghidaktól kezdve a részleges fogpótláson át a fogászati ​​implantátumokig. Fogorvosa Önnel együtt áttekinti a lehetőségeket, és segít kiválasztani az Ön igényeinek, céljainak és költségvetésének leginkább megfelelő fogpótlást.

Gyökérkezelés vagy foghúzás: mentse meg a fogat, ha lehetséges

Ha gyökérkezelés vagy foghúzás között kell választani, a legtöbb esetben az első opció a legjobb megoldás hosszú távon. Bár a hiányzó fog könnyen pótolható a modern fogászattal, a felmerülő költségek jóval magasabbak lesznek. Ráadásul a húzás után történő gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, és gyakran fájdalmasabb is, mint a gyökérkezelés. A fog kihúzása pedig még több fogászati beavatkozást és gyógyulási időt jelent a későbbi fogpótlás miatt.

Természetesen bizonyos helyzetekben a fog kihúzása az optimális megoldás. Egyes fogak egyszerűen már túl rossz állapotban vannak ahhoz, hogy megmentsék őket, ilyenkor pedig a gyökérkezelés már nem járható út. Erről fogorvosa részletesen tájékoztatni fogja.

Amennyiben a két opció felmerül és választás elé kerülne, beszélje meg fogorvosával a lehetőségeket, és alaposan gondolja át mindkét lehetőséget.

Mi pontoan a gyökérkezelés folyamata?

A gyökérkezelési ma egyszerű és fájdalommentes fogászati beavatkozásnak minősül. A gyökérkezelés folyamata, menete, illetve annak részletes lépései a következők:

 • A terület előkészítése

A fogorvos a terület érzéstelenítésével kezdi a beavatkozást. Az injekciók segítségével a zsibbadást okozó szert az ínybe és a foggyökérbe juttatják. Miután a terület elzsibbadt, a fogorvos tamponizálja a területet. Ez elszigeteli azt a fogat, amely gyökérkezelésre szorul, a terület száraz és nyálmentes marad.

 • A gyökerek elérése és tisztítása

Ezután a fogorvos átfúrja a fogat, hogy hozzáférjen a gyökércsatornákhoz és a pulpakamrához. A fogorvos műszerekkel tisztítja ki a pulpakamrát és a gyökércsatornákat. A csatornák tisztítására és fertőtlenítésére antibakteriális és fertőtlenítő oldatot használnak. Ez megszünteti a baktériumokat és kezeli a csatornákban található fertőzést.

 • A csatornák formálása

A gyökérkezelés folyamatának következő lépése a csatornák formálása. A fogorvosnak tömést kell helyeznie a gyökércsatornákba, így először meg kell formálni a azokat. A fogorvos apró műszerekkel formálja meg a csatornákat, hogy készen álljanak a tömőanyag fogadására. A formázás után a csatornákat másodszor is megtisztítják.

 • A csatornák tömése

Amikor a terület teljesen tiszta és száraz, jöhet a gyökértömés. (Ha fertőzés volt a területen, először azt megszüntetik.)

A fogorvos guttapercha segítségével tölti ki a csatornákat. Ezt a gumiszerű anyagot a csatornák belsejébe helyezik, majd felmelegítik. A megfelelően lezárt csatornák távol tartják a baktériumokat.

A fogorvosnak a csatornákhoz való hozzáféréshez készített lyukat is le kell zárnia. A tömés megakadályozza a baktériumok bejutását a fogba. Előfordulhat, hogy a fogorvosnak egy oszlopot kell helyeznie a csatornába, hogy megerősítse a fogat. Erre csak akkor van szükség, ha a fog súlyosan megsérült.

 

 

 • Gyógyulás

A fogorvos további utasításokkal látja el a pácienst a terület gondozásával kapcsolatban. Normális, hogy az eljárás után néhány napig kellemetlen érzés tapasztalható. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában enyhítik a kellemetlenséget.

 • A korona hozzáadása

Amint a gyökértömés elkészült, a fog koronáját helyreállítják.

Ez tehát a gyökérkezelés folyamata. Amennyiben bármilyen kérdése lenne ezzel kapcsolatban, foglaljon időpontot klinikánkon.

Gyökérkezelés utáni szövődmények és a gyökérkezelés hátrányai

A legtöbb esetben a gyökérkezelésen átesett páciensek igen gyorsan felépülnek.

A beavatkozás után normális, hogy a fog néhány napig fáj vagy érzékeny, ez az érzés azonban gyorsan elhalványul. Nagyon ritka esetben, de jelentkezhetnek gyökérkezelés utáni szövődmények, amelyek a következők lehetnek:

 • Folyamatos fertőzés, ha nem távolítják el az összes baktériumot a fog belső csatornáiból
 • A fog tömítése hiányos vagy kopottá válik
 • A foggyökérben repedések vannak, amelyeket nem ismertek fel

Ahhoz, hogy a gyökérkezelés sikeres legyen, mindenképpen kövesse szakorvosa utasításait. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, lázas, vagy duzzanat van a kezelt fog körül, mindenképpen jelentkezzen vizsgálatra, hogy fogorvosa megbizonyosodjon arról, hogy nem maradt fertőzés a fogban.

A gyökérkezelés hátrányai szintén olyan tényezők, melyekről érdemes előre tájékozódni. Ezek a hátrányok a következők lehetnek:

 • Gyökérkezelés után előfordulhat, hogy a fog meggyengül. A fogorvosoknak át kell fúrniuk a fogat, hogy hozzájussanak a pulpához, és előfordulhat, hogy további szuvasodást kell eltávolítani. A felhelyezett korona azonban megerősíti a fogat, és lehetővé teszi a páciens számára, hogy természetes fogként használja a gyökérkezelésen átesett részt.
 • A kezelés egynél több időpontot vesz igénybe.

A gyökérkezelés sikeressége

A gyökérkezelés sikeressége minden páciens számára rendkívül fontos. Az eljárás az esetek több mint 90-95%-ában sikeres, az érintett fog pedig megmenthető és akár egy életen át kitarthat.

Gyökérkezelés ábra

Bölcsességfog gyökérkezelés

Bölcsességfogat nem szoktunk gyökérkezelni, mert gyökereinek és gyökércsatornáinak variációja végtelen. Nagy mértékű fogszuvasodás esetén a bölcsességfogat el kell távolítani.

Gyökércsúcs gyulladás

Ha a foggyökér csúcsán, a csontban ciszta vagy más elváltozás tapasztalható, nagy eséllyel elhalt a fogideg. Sok páciens hosszú ideig nem tapasztal problémákat, viszont jelei lehetnek a ráharapáskor való érzékenység vagy a fog elszíneződése.

Akut gyökércsúcs gyulladás fájdalommal jár, rágáskor és ráharapáskor igen érzékeny a terület.  A gyökércsúcs gyulladás pedig tályog kialakulásához is vezethet. Ha nem kezelik, súlyos szövődmények léphetnek fel.

A krónikus gyökércsúcs gyulladás az, ami sokszor tünetszegény, és röntgenfelvételek által tudják diagnosztizálni. Ezek a fogak gócbetegség kiindulópontjai lehetnek.

A fog felett sokszor kis duzzanat jelenik meg, amely a gennyes váladék jele.

Ha gyökércsúcs gyulladás lép fel, fontos a gyors beavatkozás és a páciensnek gyökérkezelésre van szüksége, különben a fogvesztés elkerülhetetlen.

Ha a probléma gyökérkezelés után sem múlik el, a gyökércsúcsot sebészeti úton távolítjuk el.

Záró gondolatok

Reméljük, hogy fenti cikkünkkel sok hasznos információt tudtunk átadni a gyökérkezeléssel kapcsolatban.

Gyökérkezelés árainkat itt tudja megtekinteni. Szeretettel várjuk klinikánkon!

 

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük