Fogtömés közben

Fogtömés elszíneződése – mi okozza és hogyan hozható helyre?

2021. október 25. Közzétette ,

A fogszuvasodás gyakori probléma, így nagyon sokan rendelkeznek fogtöméssel. A tömésekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb problémának számít a fogtömés elszíneződése. Lássuk, hogy ezt mi okozza és hogyan hozható helyre, vagyis miként történik az elszíneződött fogtömés fehérítése. 

A kompozit tömések

A szürke amalgám tömések szinte teljesen eltűntek a modern fogorvosi rendelőkben. Helyüket a fogszínű fehér tömések, vagyis a kompozit tömések vették át, amik jóval esztétikusabbak. 

A kompozit tömés egy műgyanta, amit üveg- és porcelán szemcsékkel erősítenek meg. Legtöbbször helyi érzéstelenítést is alkalmaznak, hogy teljesen kizárják az érzékenységet a tömés készítése során. 

Amikor az esztétikus töméseket elkészítik, első lépésként a fogorvos a foganyag felületét kezeli. Ez a kezelés ortofoszforsavval történik. Következő lépésként egy speciális ragasztóanyaggal (bond) keni be a fogüreg felületét. A fogüreget előtte természetesen teljesen fertőtleníti és kitisztítja. Ez a speciális ragasztó lesz a kapocs a tömőanyag és a fog között. Fontos, hogy a nedvességet (nyál) ki kell zárni, mert a ragasztás csak akkor lesz valóban tartós. Ezután a kompozit tömést behelyezi a fogba a megfelelő tömő műszerekkel.  A tömést nagy energiájú kék fénnyel világítja meg, melynek hatására a tömőanyag megköt. Az alkalmazott kék fény az UV tartományhoz közeli hullámhosszú, de nem UV fény.

Következik a kompozit tömés kidolgozása. Nagy figyelmet kell fordítani a fogfelszínek kontúrozására, simítására – azokat simává és természetessé kell polírozni. A felesleges tömőanyag eltávolításra kerül – ennek nagy szerepe van a rágás hatékonyságában, illetve esztétikailag sem utolsó tényező. 

Az amalgám tömések helyett tehát ma már inkább kompozit töméseket használnak. A kompozit fogtömések nagy előnye, hogy teljesen élethű, észrevehetetlen fogtömésekről beszélünk. Viszont tudni kell, hogy ezek sem örökéletűek. A kompozit tömések idővel elszíneződhetnek, alászuvasodhatnak.

Élettartamuk átlagosan 8-10 év. Néhány esetben már 5 év után cserélni kell őket, viszont vannak olyan páciensek, akiknél akár 15 évig is kitarthat a tömés. 

 

Esztétikus fogtömés

A fogtömés elszíneződése – mik lehetnek az okai?

A tömések elszíneződésének több oka is lehet – a rágás, a szájban lévő baktériumok mind hozzájárulnak a tömések minőségének romlásához.

Fontos megemlíteni, hogy régebben jóval hamarabb színeződtek el a fogtömések, ennek hátterében a minőség állt. A korábbi kompozit tömések jobban átitatódtak nyállal, több baktérium tapadt meg bennük és több lerakódás képződött. Ezen kívül a tömést ért hatásokkal szemben sem voltak nagyon ellenállóak. 

A modern tömőanyagokban viszont már kiküszöbölték ezt a problémát. Az elszíneződéssel szemben jóval ellenállóbbak. 

A fogtömés elszíneződése azonban nem küszöbölhető ki minden körülmény között. A kompozit tömések elsárgulhatnak vagy szürkés árnyalatot kaphatnak. 

A szürkés színt a fogtömés alatt kialakuló fogszuvasodás is okozhatja, míg a tömés színének megváltozása felületi elszíneződések eredményeképpen is kialakulhat – ennek legfőbb okai a kávé, a tea, a vörösbor vagy a dohányzás. Ezek olyan élelmiszerek, fogyasztási cikkek, amik az eredeti fogakat is elszínezhetik. 

Az, hogy a fogtömés cseréje mikor válik szükségessé, egy fogászati konzultáció, kontroll alkalmával megállapítható. 

Hogyan kezelhetjük az elszíneződött fogtömést?

Első lépésként meg kell határozni, hogy csupán felszíni elszíneződésről van szó vagy a fogtömés elszíneződése valamilyen minőségbeli csorbulás következtében alakult ki. 

Fogászati konzultáció alkalmával ha a szakember úgy látja, a tömés cseréje lehet szükséges. Ilyenkor a régi fogtömést eltávolítja a fog beteg részeivel együtt és egy új fogtömés kerül a fogba.

Ha úgy látja, hogy a fog nem szuvas, a tömés nem sérült és valóban csak felületi elszíneződésről van szó, a tömés felpolírozása is elegendő lehet. 

A tömés polírozásakor különféle polírozó eszközök segítségével eltávolítanak egy nagyon vékony réteget a tömés felszínéből és így egy fehérebb árnyalatú, a tömés eredeti színével egyező kompozit réteg kerül a tömés felszínére. Ahhoz, hogy a fogorvos ezt a technikát alkalmazni tudja mind a tömésnek, mind a fognak megfelelő állapotban kell lennie. 

Fontos megemlíteni, hogy a hagyományos fogfehérítési módszerek ilyen esetekben nem alkalmazhatók, mert azok csak az élő fogszövetben hatásosak. 

Záró gondolatok

Mindenképp forduljon fogorvoshoz, ha a fogtömés elszíneződését tapasztalja, nyilalló fájdalmat érez vagy ha fogai érzékennyé váltak. Az elszíneződött fogtömés fehérítési lehetőségét pedig egy fogászati konzultáció alkalmával megvizsgáljuk Önnek. 

 

Szerző: Sznida Edina, Lektorálta: Dr. Manolakis Elena

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük