Fogpótlás készítése

Fogpótlások 1. rész – Hogyan készül a cirkónium korona

2022. január 28. Közzétette

Fogpótlásokról szóló sorozatunk első részében a cirkónium kerámia koronát mutatjuk be részletesen – megnézzük, hogyan készül a korona és mennyi idő szükséges, hogy kimagasló minőségben adhassuk át. Ezután bemutatjuk, hogy milyen próbákra van szükség. Cikkünk végére kiderül, miért nem érdemes 3 nap alatt fogkoronát készíteni, ha igazi minőséget szeretnénk.

Fontos tudni, hogy kezdetben a cirkónium korona még teljesen más technológiával, úgynevezett pantográfos módszerrel készült. Ezt „kulcsmásolós” korona néven emlegette a szakma. Mára a módszer teljesen átalakult, és a legpontosabb, legfinomabb pótlások készülnek cirkóniumból, mégpedig teljesen CAD/CAM, vagyis számítógépes technológiával. De mit is jelent ez? Nézzük meg részletesen!

Hogyan készül a cirkónium korona?

Fogpótlások esetében minden jó munka alapja a fogorvossal és fogtechnikussal való közös tervezés és együttműködés. A Digital Dental Art fogászati klinikát úgy alakítottuk ki, hogy egy helyen legyen a rendelő és technika, vagyis a tervezés minden esetben  közös munka. Így tudjuk leginkább megalkotni pácienseink számára a tökéletes megoldást.

A következő fontos lépés a precíz preparálás és a hibátlan lenyomat készítése. Alapvető része ez a folyamatnak, hiszen ha a lenyomat nem megfelelő, a munka nem lesz pontos.

A lenyomat ezután átkerül a fogtechnikára, ahol gipsz mintát készítünk. A pontosság itt is elengedhetetlen – egy apró hiba, és az elkészült fogpótlás nem lesz teljesen megfelelő a páciens számára.

A fentiek után kezdődhet a cirkónium váz készítése. Többkamerás, lézeres, speciálisan a fogtechnikák számára gyártott 3 dimenziós scannerrel rögzítjük a mintákat számítógépre, majd a tervező programmal elkészítjük a „vázat”.

Miért jobb, ha ez számítógépen készül? A legújabb technológiának köszönhetően ezerszeres nagyításban látjuk a monitoron a fogcsonkot és a preparálás széleit, ami az egyik legfontosabb rész. Amennyiben a „széli záródás” nem megfelelő, vagyis a munka nem pontos, az kárt tehet később a korona alatti csonkon.

A „széli záródás” kifejezés, illetve a kérdés, hogy „a széli záródás rendben van?” több szászzor elhangzik a laboratóriumunkban, és több lépcsőben ellenőrizzük is azt.

Miután a tervezés elkészüt, jöhet a gyártás. Ez speciálisan a fogtechnikának készült ipari CNC marógépekkel történik, ami tűpontos és ügyel a „széli záródásra”.

 

Elégedett páciens

A cirkónium korona próbája

Ezután jöhet az első próba a rendelőben. Az a fránya „széli záródás” ismét nagy hangsúlyt kap, ugyanis le kell ellenőriznünk, hogy a szájban is pontos-e. Ezt hívjuk vázpróbának.

A vázpróbát semmi esetben sem szabad kihagyni, hiszen itt több apró hibára is fény derülhet, és sok bonyodalomtól kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben.

A fogforma és szín megalkotása

Elkezdődhet a kerámiások alkotása, akik a fogformát és színt felviszik a vázra porcelán anyagból. Ezáltal rétegről rétegre megalkotják a fog formáját és színét különböző kerámiák segítségével.

A kerámia por és folyadék keveréke, amit rétegenként kell égetni 930 fokon egy speciális, erre a célra kialakított kerámia kályhában. Ez egy alkotás, már-már művészet, éppen ezért egyáltalán nem érdemes elhamarkodott munkát végezni. Nem szabad elfelejteni, hogy ennél a lépésnél készül a külalak, ez lesz látható a páciens szájában és nagyon sok éven keresztül fogják viselni.

Cirkónium korona főpróba

Ekkor jutunk el a mattpróbához, ami a cirkónium korona főpróbáját jelenti.

A mattpróba szintén rendelőben zajlik. Fogorvusunk ellenőrzi a méretet, a magasságot, a formát és a színt, természetesen a pácienssel együtt.

Ha a mattpróba rendben zajlott, jöhet a készrevitel, vagyis a fényreégetés, ami szintén fogtechnikai laboratóriumunkban zajlik. Rendelőnkben végül sor kerül a végleges ragsztásra.

Ez tehát a cirkónium korona útja a tervezéstől az átadásig. A fentiekből jól látható, hogy miért nem lehet ezt nagyon rövid idő alatt, néhány napon belül elkészíteni kiváló minőségben. Ahhoz, hogy precíz fogpótlások készüljenek, alapos és aprólékos munkára van szükség, hiszen csak így nyújthatjuk a legjobb szolgáltatást pácienseink számára.

Amennyiben segítségére lehetünk, keressen minket bizalommal!

Szerző: Katona Dávid

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük