Elégedett páciens fogimplantátum után

Fogimplantátum utáni gyógyulás – mennyi ideig tart a folyamat?

2021. december 27. Közzétette ,

A fogimplantátum az elvesztett fogak pótlására szolgál. Ez a legtökéletesebb, legprofesszionálisabb megoldás.

Nagyon sok páciens első kérdése, hogy mennyi idő a fogimplantátum utáni gyógyulás. Természetesen ez rengeteg körülménytől függ. Az implantátum típusa mellett olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a genetikai faktorok vagy a páciens életmódja.

Ebben a cikkben leírjuk, hogy mennyi időt vesz igénybe a fogimplantátum gyógyulási folyamata és mik azok a tényezők, amik meghosszabbíthatják ezt az időtartamot.

Mi pontosan a fogimplantátum?

A fogimplantátumra akkor van tehát szükség, ha az elvesztett fogakat pótolni kell. Ha a hiányzó fogat nem pótolják, a csont elkezd leépülni. Ez egy természetes folyamat. Viszont amennyiben a páciens később a beültetés mellett dönt, a fennálló csonthiány nagyban megnehezíti a folyamatot.

Foghúzás esetén általában 3 hónappal a beavatkozást követően már érdemes beültetni a műgyökeret.

Ha túl sokat várunk, és megfelelő csontállomány már nem áll rendelkezésre, akkor  fogbeültetés csupán csontpótlás mellett lehetséges. Ezért érdemes minél előbb belevágni a fogpótlásba.

 

Konzultáció fogbeültetés utáni gyógyulás megbszélésére

Fogimplantátum utáni gyógyulás

A gyógyulási időtartam során érjük el, hogy az implantátum stabilizálódjon és a csont megfelelően körbenője azt.

Fontos tudni, hogy a felső és alsó állkapocs szerkezete különbözik egymástól. Az alsó állcsont esetében általában gyorsabb a csontosodási folyamat, de átlagosan azt mondhatjuk, hogy 3-6 hónap gyógyulási idővel kell számolni a pácienseknek implantáció után.

Ahogy azt fentebb említettük, az életmód nagyban befolyásolhatja a gyógyulási időt. A dohányzás vagy a nem megfelelő szájhigiénia lassítja a folyamatot. Így érdemes a dohányzással jóval a kezelés előtt felhagyni és nagy hangsúlyt fektetni a szájápolásnak.

Amennyiben szükséges, a páciensek ideiglenes koronát vagy hidat kapnak a gyógyulási idő alatt, amely esztétikailag olyan, mintha a fogazat ép lenne. Ez az ideiglenes fogpótlás nem terheli az implantátumokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy túl nagy terhelésnek az ideiglenes fogpótlás sem tehető ki, vagyis kerülni kell a túl kemény ételeket.

Nagyon fontos, hogy a páciens mindenképpen tudjon a pihenésre koncentrálni a fogbeültetés utáni első napokban, ezért nyugodt körülményeket kell teremteni. Így a szervezet teljes egészében a pihenésre tud koncentrálni.

Fogimplantátum gyógyulási idő, ha csontpótlásra is szükség van

A megfelelő csontállomány alapfeltétele a fogimplantátumnak, hiszen azt meg kell tartania a csontnak.

Ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont a beültetéshez, akkor csontpótlásra is szükség van. A csontpótláshoz saját csont vagy szintetikus csontpótló anyag is használható. Ilyenkor a gyógyulási idő hosszabb periódust fog felölelni.

Ha nagyobb hiányról van szó, az implantációs beavatkozás és a csontpótlás külön-külön történik. Ilyenkor sok esetben akár 6 hónapot is várni kell, hogy sor kerüljön a fogbeültetésre. A várakozási idő azért szükséges, mert a csontpótló anyagnak megfelelően be kell épülnie, máskülönben nem tudna alapot adni az implantátumnak.

A csontpótlás és a fogbeültetés egyszerre is megtörténhet, ez a normal fogbeültetési időtartamot kb. 3-4 hónappal hosszabbítja meg.

 

Fogimplantátum

 

Fogimplantátum gyógyulási idő szinusz emelés esetében 

Néhány esetben előfordulhat, hogy a csontállomány már annyira kevés, hogy szinusz emelésre van szükség, ami szintén egy csontpótlási lehetőség. A szinusz emelés gyakorlatilag az arcüreg nyálkahártyájának a megemelése. Ennek a folyamatnak a gyógyulási ideje körülbelül fél év.

Amint a gyógyulás befejeződött, elkezdődhet az implantáció.

Láthatjuk tehát, hogy a fogimplantátum utáni gyógyulás több tényezőtől is függ. Amennyiben a fogbeültetés mellett döntene, az első konzultáció során szakorvosaink mindent alaposan átbeszélnek Önnel.

Meddig tart a fogbeültetés utáni fájdalom? 

A fogbeültetés utáni fájdalom általában az első napokban jelentkezik csupán, és akkor is enyhének mondható. A fogbeültetés során az állkapocs csontba helyezik a csavarokat, többségében kis mértékű nyomó jellegű fájdalommal lehet számolni a műtét után. Varratszedéskor a legtöbb páciens viszont már nem tapasztal fájdalmat. A varratszedés általában a beültetéstől számított 7-10. napon történik.

Előfordulhat, hogy a fogbeültetés után gyulladás lép fel. Hogy ezt megfelelően tudják kezelni, nagyon fontos a rendszeres kontroll. Ha bármilyen fájdalom vagy gyulladás lép fel, rögtön fel kell keresni szakorvosunkat.

Szakorvosaink a legmodernebb technológiával dolgoznak, így a fogbeültetés során csak a legritkább esetben lépnek fel komplikációk, a gyógyulási idő pedig több tényezőtől is függ, ahogy azt fentebb láthattuk.

Ahhoz, hogy a fogimplantáció hosszú távon sikeres legyen, nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Amennyiben segíthetünk Önnek, szeretettel várjuk klinikánkon!

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük