Fogbeültetés veszélyei konzultáció

Mik lehetnek a fogbeültetés veszélyei, fogimplantátum hátrányai

2021. november 25. Közzétette ,

A fogimplantátum egy rendkívül biztonságos eljárás. Bár a fogbeültetés veszélyei vagy a fogimplantátum hátrányai gyakran felmerülő témák a beavakozások előtt, ezek csak nagyon ritkán fordulnak elő. A páciensek az implantátum eredményével rendkívül elégedettek.

A hiányzó fogak pótlására többféle lehetőség is van: fogászati hídak, kivehető fogsorok, és természetesen a fogimplantátum nyújtanak megoldást. A fogimplantátum egy életre szóló megoldást jelenthet a hiányos fogazatra, az elérhető megoldások közül pedig a legjobb és legtartósabb.

A fogbeültetés során felléphetnek bizonyos komplikációk vagy jelentkezhetnek mellékhatások, viszont a beavatkozások közel 100%-a sikeres. Olyan mellékhatások, mint a fogimplantátum utáni duzzanat vagy a műtét utánai fájdalom, szinte minden esetben jelentkeznek, így azok mondhatni teljesen szokványos mellékhatásai a fogbeültetésnek.

A fogbeültetés veszélyei

Milyen veszélyekkel járhat a fogbeültetés? Leginkább az alábbi problémákkal szembesülhetnek a páciensek:

  • Rosszul elkészített implantátum
  • Rosszul kivitelezett fogbeültetés
  • Fogbeültetés utáni duzzanat és fájdalom
  • Fogimplantátum utáni gyulladás

Most pedig nézzük meg ezeket a veszélyeket részletesen.

Rosszul elkészített implantátum

A fogbeültetés veszélyei közé sorolható a pontatlanul megtervezett fogimplantátum.

Ha nem megfelelően kerül elkészítésre az implantátum, akkor az nem fog pontosan illeszkedni az állkapocscsontba, az ínyhez vagy a fogsorhoz. Ilyen esetekben irritáció léphet fel, aminek a következménye gyulladás vagy csontszövetvesztés is lehet.

Azonban fontos tudni, hogy a rosszul illeszkedő fogimplantátumok csak a legritkább esetben fordulnak elő, hiszen a legtöbb fogászati klinika a legkorszerűbb számítógépes technikát alkalmazza az implantátum megtervezéséhez.

 

Röntgen vizsgálat fogimplantátum előtt

Rosszul kivitelezett fogbeültetés

A fogbeültetést minden esetben egy körültekintő tervezés kell, hogy megelőzze. A csontállomány minősége és mennyisége okozhat komplikációkat. És az is előfordulhat, hogy rossz szögben helyezik be az implantátumot.

Ha nem megfelelően kerül behelyezésre az implantátum, akkor azt nem lehet kellőképpen terhelni, és végső esetben kilökődhet.

Viszont megfelelő állapotfelmérés mellett ezek a problémák teljesen elkerülhetők. Éppen ezért kiemelten fontos minden egészségügyi tényezőt átbeszélni a fogászati klinikával, illetve minden egészségügyi vizsgálaton át kell esni.

Ahhoz ugyanis, hogy a fogimplantáum tartós legyen, megfelelő mennyiségű és minőségű csontállományra van szükség. A gondosan elvégzett CT – és panorámaröntgen-vizsgálatokkal ez ellenőrizhető.

Ha a csontállomány minősége és mennyisége nem megfelelő, csontpótló beavatkozásokkal ez létrehozható.

Mielőtt véglegesen felhelyezik az implantátumot, több próbára is sor kerül. A legjobb eredmény érdekében érdemes olyan fogászati klinikát választani, ahol a legkorszerűbb technologiával végzik a fogbeültetést. A Digital Dental Art-nál csak és kizárólag prémium minőségű technológiával dolgozunk. Ha segíthetónk Önnek, ide kattintva kérhet időpontot fogászati konzultációhoz.

Fogbeültetés utáni duzzanat és fájdalom

A fogbeültetés után felléphet fájdalom, illetve duzzanat is. Ez teljesen természetes velejárója a folyamatnak. A fájdalom az első nap után csökken, egy héttel a beültetés után pedig általában teljesen megszűnik.

A fogbeültetés utáni duzzanat szintén a beavatkozás egyik kísérője, az implantációt követkő 5-7 napon belül általában teljesen eltűnik.

A fogbeültetés után jelentkezhet enyhébb vérzés is, ez pedig általában a beavatkozástól számított egy napon belül megszűnik.

Mi a teendő abban az esetben, ha ezek a tünetek nem szűnnek meg? Amennyiben marad a fájdalom, a vérzés nem csökken, a duzzanat nem tűnik el vagy pedig tartósan érzékeny marad az implantátum körüli terület, azonnal fel kell keresni a kezelőorvost. Ezeknek a tüneteknek több oka is lehet, többek között vérnyomás ingadoás, véralvadás zavar vagy valamilyen egyéb egészségügyi probléma, amivel a páciens küzd.

A fogimplantátum utáni fájdalom és duzzanat tehét bár kellemetlen, de teljesen normális velejárója a beavatkozásnak. Amennyiben a fájdalomérzet nem csökken és a duzzanat sem tűnik el, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, hogy egy esetleges fertőzés ne okozzon további szövődményeket.

 

Fogimplantátum tervezés

Fogimplantátum utáni gyulladás

A fogbeültetés után gyulladás léphet fel. Ez két okból fordul elő: a beavatkozás során baktérium kerül a sebbe, vagy a fogbeültetés után – akár évekkel később – valamilyen fertőzés alakul ki az implantátum körül.

Ha a tünetek jelentkeznek, mielőbb fel kell keresnünk szakorvosunkat, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. Ez a fajta gyulladás a legtöbb esetben elkerülhető, de nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia betartása és a rendszeres kontrollvizsgálat, hiszen ott a legkorábbi stádiumban is felismerhetők a problémák.

Nagyon fontos, hogy a fertőzés miatt kialakult ínygyulladást kezeljük, amint lehetséges. Máskülönben a gyulladás átterjedhet a szomszédos csontállományra, ami csontvesztéshez és akár a fogimplantátum elvesztéséhez vezethet.

A fogimplantátum hátrányai

Most, hogy tisztáztuk a fogbeültetés veszélyeit, nézzük meg, hogy milyen hátrányai lehetnek a fogimplantátumnak:

  • Anyagi megterhelés
  • A fogbeültetés műtéti beavatkozás
  • A szomszédos fogak károsodhatnak

Anyagi megterhelés

A fogimplantátum a költségesebb fogászati beavatkozások egyike. Természetesen vannak alternatívái, úgymint a fogászati hídak vagy a kivehető protézis. Azonban ha a tartósságot vagy az esztétikai szempontokat nézzük, a fogbeültetésnek nincs párja.

A fogbeültetés műtéti beavatkozás

A fogbeültetés műtét. Mint minden műtétnek, természetesen ennek is megvannak a maga hátrányai. Bármilyen műtét és az azt követő felépüléssel töltött időszak megterhelő az immunrendszer számára. Ezért fontos, hogy a gyógyulás nyugodt körülmények között történjen.

 

Fogbeültetés veszélyei - implantátum tervezés

A szomszédos fogak károsodhatnak

A szomszédos fogak károsodása csak ritka esetben fordul elő – ha az implantátum mellett elhelyezkedő fogak gyökerei szabálytalanok. Az előzetes röntgen és CT felvétel után a kezelőorvos pontosan meg tudja határozni a fogbeültetés irányát, így ez nem fog problémát okozni.

Amennyiben további kérdése merülne fel a fogimplantációval kapcsolatban, itt foglalhat időpontot fogászati konzultációra.

Fogimplantátum kilökődés – valós veszélyről van szó?

A fogimplantátum kilökődésének esélye gyakori félelem a fogbeültetés előtt álló páciensek körében.

Viszont tudnunk kell azt is, hogy az implantátum kilökődés leginkább a nem megfelelő szájhigiénia miatt történik meg. Annak elhanyagolása gyulladást válthat ki az implantátumot körülvevő lágyszövetekben.

Ha ez a gyulladás kezeletlen marad, átterjed a csontszövetekre és végül csontvesztést okoz. Ez vezet az implantátum meglazulásához és végül kilökődéséhez.

Természetesen ez szinte teljes egészében elkerülhető:

  • Ha követjük a szakorvos utasításait az alapos fogápolást illetően
  • Ha azonnal fogorvoshoz fordulunk, amint bármilyen kellemetlen tünetet észlelünk
  • Ha rendszeres fogászati ellenőrzésen veszünk részt, legalább félévente

A fogimplantátum beültetése miatt mellőzni kell a dohányzást

A dohányzás rengeteg káros hatása mellett fogínysorvadáshoz is vezethet. Ez pedig növelheti a fogimplantátum kilökődésének veszélyét. Mivel az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja, a fertőzések kockázata szintén megnő.

A fentiek miatt a fogimplantáció előtt mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy pácienseink mondjanak le a dohányzásról.

A fentiekből is láthatjuk, hogy a fogbeültetés veszélyei igen csekélyek. Mivel egy műtéti beavatkozásról van szó, természetesen felléphetnek bizonyos szövődmények. Ám a mai modern technológiának és prémium anyagoknak köszönhetően teljesen biztonságos eljárásról van szó.

Amennyiben segíthetünk Önnek, szeretettel várjuk klinikánkon!

 

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük