Fogászati szótár

Fogászati szótár

8 A B C D

8

Teljesen rögzített fogpótlás. 8 implantátumra 12-14 fogból álló körhidat rögzítünk. Az eredmény egy természetesen kinéző és működő fogsor.

A

Gyári készítményekben jelen lévő apró szemcsék, melyek polírozó hatásúak, a lepedék eltávolítását segítik, fogkőeltávolítás után a fogak polírozása is ilyen anyagokkal történik.
Adhézió az anyagok összetapadását jelenti, ami így ellenáll a szétválasztó erőknek. A fogászatban az adhezív technikának köszönhetően a felületek között kémiai kötés jön létre, ami egy nagyon erős kötéstípus. Ennek segítségével igen erősen tudnak a fogara/fogakba ragasztott pótlások, tömések, fogszabályozásban brackettek rögzülni.
Az afta sárgás vagy szürkésfehér fekély. Gyulladásos udvar veszi körül. Mérete változik, a legapróbbak gombostűfejnyi méretűek, de ritkább esetekben akár 2-3 centiméteres afta is kialakulhat. Méretéhez képest intenzív fájdalmat okoz.
A fogászatban széles körben alkalmazott műanyag, leggyakrabban a kivehető vagy ideiglenes fogpótlások készítéséhez használják.
Amennyiben mély fogszuvasodásról van szó, a tömés alá szigetelő hatású alábélelő anyagot helyeznek.
Alábélelésnek nevezzük azt is, amikor a korábban készült, már kissé mozgó, billegő kivehető fogsort alábélelik azért, hogy a fogsor ismét stabil legyen. Ezt végezheti fogorvos vagy fogtechnikus is.
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagok, molekulák ellen, melyek normális körülmények között nem jelentenek veszélyt a szervezetre.
Az All-on-4 rendszer alapja, hogy 4 implantátumot meghatározott helyekre, meghatározott módon ültetnek be az állcsontba, ezáltal lehetővé téve, hogy mindösszesen 4 implantátum képes legyen, megtartani egy 12 fogból álló, csavarokkal rögzülő fix protézist.  Mivel kevesebb implantátum kerül beültetésre, ezért jóval olcsóbb, mint a többi fix implantátumos megoldás.
Az All-on-6fogászati implantáció egy variációja az All-on-4™ technológiának annyi különbséggel, hogy 4 implantátum helyett 6-ot ültetnek be az állkapocs első részébe. A 6 implantátumos változat főleg a felső állcsont esetében javasolt.
Az alveoláris csont az alsó és felső állcsontokon jelen lévő csontnyúlvány. Ebben helyezkednek el a fogak gyökerei.  A fogak eltávolítása után a kivehető fogsorok ezeken a nyúlványokon támaszkodnak, az implantátumok is ebbe a csontnyúlványba vannak a későbbiekben beültetve.
Az amalgám a higanynak más fémmel/fémekkel alkotott ötvözete. Fogtömő anyag, mely ezüst, ón, réz és higany keverékéből készül. Napjainkban már egyre kevésbé használják a fogászatok,  az amalgám töméseket ugyanis felváltották az esztétikusabb hatású, a fogak természetes színét követő kompozit tömések.
Görög eredetű szó, jelentése ’érzés nélküli’, ’érzéstelenítés’ vagy ’érzéketlenség’. Gyakorlatilag érzéstelenítés, azaz gyógyszerekkel előidézett állapot. Ebben az állapotban az idegrendszer nem dolgozza fel a kívülről érkező ingereket.
Altatóorvos, vagyis az altatást végző szakorvos. A műtét során biztosítja az életfunkciókat, az eszméletlenséget és a lehető legteljesebb és egyben legbiztonságosabb fájdalomcsillapítást.
A fogászatban használatos irány. Jelentése előre, elöl lévő, a test hossztengelyére merőleges irány.
A fog gyökerének a csúcsa.
Az Apex lokátor segítségével pontosan meghatározható a foggyökérben lévő gyökércsatorna hossza, ez pedig nélkülözhetetlen a gyökérkezelés sikerességéhez.
Az arcüregemelés másik néven sinus lift. Abban az esetben alkalmazzák, amikor az implantátum beültetéséhez már nincs elegendő csontállomány a felső állcsontban a korábbi őrlő fogak helyénél. Ebben az esetben nem elég a csont magassága az implantációhoz, az implantátum az arcüregbe kerülne. Az sinus lift (arcüregemelés) során a szájsebészek csontpótló anyag alkalmazásával, az arcüreg alapját megemelve hoznak létre megfelelő mennyiségű csontállományt.
A fogászati beavatkozások során használt eszközök és anyagok sterilizálására szolgáló készülék.

B

Az esztétikus helyreállítások ragasztására alkalmazott ragasztó anyag. Műgyanta alapú, fényre köt.
A bölcsességfog 18 és 25 éves kor között előtörő, a fogívben lévő legutolsó fog. Sajnos nem minden esetben tud kibújni, sokszor emiatt eltávolítása szükséges.
A bruxizmus akaratlan fogcsikorgatást vagy az állkapocs túlzott összeszorítását jelenti. Mivel a fogak szorosan érintkeznek, a fogaknál kopás kezdődik. Ez tönkreteheti a fogágyat és eredménye lehet a túlzott fogérzékenység. Az állkapocs izmainak folyamatos feszítése pedig fejfájást, nyakfájást és hátfájást is okozhat.

C

A CAD / CAM rövidítés egy angol szóösszetételből ered: Computer Aided Design / Computer Aided Manufacturing. Ez magyarul azt jelenti, hogy számítógéppel segített tervezés / számítógéppel segített kivitelezés. Előnye, hogy tulajdonképpen digitalizációval a legnagyobb pontossággal természetes hatású, tartós és esztétikus fogpótlások készíthetők.
A mindennapokban a cirkóniumdioxid helyett a cirkóniumoxid és cirkon szavakat használjuk leginkább. A cirkónium-dioxid a cirkónium oxidja. A cirkónium az átmeneti fémek csoportjába tartozó elem.
A fogászatban rögzített esztétikus pótlások anyagaként, a különlegesen nagy hajlítószilárdságot igénylő esetekben is jól használható.
A cirkónium (azaz cirkónium-oxid) koronát sérült, vagy szuvasodott fogak helyreállítására használják. Bár a cirkónium az átmeneti fémek közé tartozik, általában fémallergia esetén is alkalmazható. Front régióban kifejezetten ajánlott a tökéletes esztétika miatt. Rágófogakra is megfelelő választás az anyag erőssége miatt.
A ciszta kötőszövetes tokkal körülvett, leggyakrabban folyadékkal  töltött  tömlő. Leggyakrabban nem okoznak fájdalmat, általában jóindulatúak.  Elhelyezkedhetnek az állcsontokban és a lágyrészekben is.
Ha túl kevés a rendelkezésre álló foganyag, a fog gyökerébe csapot vezetnek, amely szilárdan tartja az erre rögzített pótlást. Ez segíti a fog felépítését.
fogászati implantáció megkezdése előtt elkerülhetetlen a csontállomány vizsgálata, hiszen a fogimplantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra, azaz csontozatra van szükség.
Annak, aki implantátumot szeretne, nem szabad túl sokáig halogatnia a fogbeültetést, mivel ha a hiányzó fogat évekig nem pótoljuk, a fog helyénél az íny és a csont is idővel sorvadásnak indul. Ha pedig nem elegendő a csontállomány az implantáláshoz, akkor ahhoz, hogy implantátummal a foghiányt helyre lehessen állítani, a hiányzó csontot pótolni kell.
A csont pótlására használatos anyagok közül leggyakrabban két félét alkalmaznak:  autológ csontszövetet – ez tulajdonképpen a páciens saját csontszövete és ú.n. alloplasztikai anyagokat. Ezek lehetnek állati eredetűek vagy szintetikusak.  A természetes csontpótló anyag fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati eredetű csontszövet. Az ún. „irányított szövet regeneráció” során az emberi szervezet a pótló anyagot természetes csontszövetként azonosítja. A csontpótló anyag összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik 6-8 hónap alatt.

D

A depurálás jelentése fogkőeltávolítás.
Destruált fogakról beszélünk, ha azok erősen elkoptak vagy lepusztultak.
A direkt héj vagy kompozit héj a frontfogak hibáinak javítására szolgáló esztétikai beavatkozás, melynek során a fog megfelelő előkészítése után a fogorvos a rendelőben speciális kompozit tömőanyag segítségével  a metszőfogakat korrigálja.
Segítségével  sok probléma orvosolható: fogak formája, színe megváltoztatható, ha a fogak között a rések túl nagyok, azok bezárhatók. Segítségével tulajdonképpen az egész mosoly megváltoztatható. Előnye, hogy sok ép foganyag megőrizhető ennek a technikának az alkalmazásával.