Fogászat és fogtechnikai labor egy helyen! De miért fontos ez?

2023. február 1. Közzétette

Általánosságban mondhatjuk, hogy vannak a fogászati rendelők, és vannak a fogtechnikai laborok. A páciens elmegy a fogorvosához, ott elkészül a lenyomat, és indulhat is a rendelő és a fogtechnika között a szállítás, a kommunikáció, a páciensnek két helyre kell mennie.

De miben más egy olyan rendelő, ahol helyben van a fogtechnika? Megmutatjuk!

Vegyünk egy adott esetet.

K. Dávid bejelentkezik egy esztétikára specializálódott fogorvoshoz, hogy szeretné a front fogait Préskerámia héjakkal esztétikusabbá varázsolni. Ennek a folyamata első körben egy panoráma röntgen elkészítése, majd ezt követően konzultáció, és a konzultáció végezetével készül egy kiindulási lenyomat, egy úgynevezett tanulmányi minta, ami a fogtechnikai laborba kerül küldésre. Itt a legtöbb esetben a rendelő becsomagolja a lenyomatot, futárt hív, elküldik a fogtechnikára, ott kicsomagolják, regisztrálják majd gipszmintát készítenek belőle, és felhívják a szakorvost, hogy mi lenne a terv.

 

Ez a mi esetünkben, hogy a fogtechnika helyben található, a következőképpen néz ki: a lenyomat után a fogtechnikus átsétál a rendelőbe, találkozik esetünkben K. Dáviddal, és mindent átbeszélnek, hogy mik az egyéni elképzelések.

Itt is szintén elkészül a gipszminta, amire egy tervet készít a fogtechnika az alapján, amit az anatómia enged, illetve amit K. Dávid elmondott a fogtechnikusnak. Amennyiben a terv elfogadható, elkezdődik a preparálás.

A preparálás végezetével Doktorunk vesz egy lenyomatot, és fogtechnikusunk újra átjön K. Dávidhoz. Itt már a végleges pótlást kezdjük el készíteni, így a rendelőben az a fogtechnikus, aki a préskerámia héjakat fogja készíteni, felállít egy pontos fogszíntérképet, amin jelöli a nyaki színeket, a dentin színeket, illetve a transzparencia mértékét, és egyéb színek jelenlétét. Ezeknél az esztétikai munkáknál elengedhetetlen az, hogy a páciens találkozzon a fogtechnikussal.

Ezután egy úgynevezett mattpróba készül, ahol a pótlás 80%-os állapotban van, látszik nagyjából a szín bázisa, illetve a forma. Itt véglegesítjük még azokat az apró dolgokat, amiket kell, majd jöhet a készrevitel.

A készrevitel kétféleképpen történhet. Amennyiben a fogszín „egyszerű”, abban az esetben a fogszíntérkép alapján elkészül a véglegesítés. Ha a fogszín viszont olyan színekből áll össze, akkor egyetlen lehetőségünk van, az pedig a szájban való individuális finírozás.

Ezért vagyunk mások, hiszen itt minden páciens nem csak a legkiválóbb szakorvosokkal találkozik, hanem fogtechnikussal is, ami elengedhetetlen egy ilyen esztétikai pótlásnál.

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük