Idősebb pár fog implantátum tisztítása közben

Fog implantátum tisztítása

2021. december 23. Közzétette ,

Bár a fogpótlás legmodernebb és legtartósabb megoldásáról van szó, nagyon fontos odafigyelni a megfelelő szájhigiéniára implantáció után. A fog implantátum tisztítása éppen ezért kulcsfontosságú.

Az implantáció akár életre szóló megoldást jelent a fogpótláshoz, ami nagyszerű hír azok számára, akik foghiánnyal küzdenek. Ám nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a fogimplantátum gondozása és tisztítása ugyanolyan fontos, mintha eredeti fogakról lenne szó.

Az implantátum és a korona felületén könnyen megtapadhatnak baktériumok. Ebből plakk képződhet, ami végül fogkővé alakul. A baktériumok bejuthatnak az íny alá és bekerülhetnek a csontállományba. Így az implantátum körüli szövet begyulladhat. Ráadásul nem csak gyulladás léphet fel a szájban, de fogágybetegség is kialakulhat.

Miért jelent ez komoly problémát? Azért, mert ilyen esetekben a műgyökér tartása gyengülni kezd, végső esetben pedig az implantátum elvesztéséhez is vezethet.

Hogyan történik a fog implantátum tisztítása?

Amikor egy páciens fogbeültetésen esik át, természetesen a fő cél az, hogy az implantátum egy életen át megmaradjon. Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia. A fogimplantátum ápolása helyes fogmosással és fogselyem használatával történik.

Szakorvosaink természetesen tanáccsal látják el pácienseinket arra vonatkozóan, hogyan történik a fogimplantátum tisztítása és mire kell figyelni annak gondozása kapcsán.

 

Fog implantátum minta

 

Nagyon fontos betartani a szakorvos utasításait a rendszeres szájápolásra vonatkozóan. Az, hogy milyen szájápolásra van szükség otthon, függ az implantátum típusától is.

Általánosságban, nagyon fontos a napi legalább kétszeri fogmosás, fogselyem használata legalább minden este, illetve napi rendszerességgel tisztító kefe használata.

Ha egyetlen fogat pótol a páciens fogimplantátummal, a fogápolási rutin nem sokban változik. Minden étkezés után javasolt a fogmosás és a fogközök tisztítása. Ehhez használható fogselyem vagy interdentális fogkefe.

Ha több tagból álló híd került felhelyezésre az implantátumokra, a hídtagok alját és a szabadon álló tagokat is tisztítani kell. Ehhez jó eszköz az interdentális fogkefe, egycsomós fogkefe és fogselyem is.

Ezen kívül nagyon fontos résztvenni a szakorvos által előírt rendszeres fogászati ellenőrzéseken, ahol a rendellenességeket már nagyon korai szakaszban fel lehet fedezni. A rendszeres kontroll vizsgálatok során a szakorvos időben észleli, ha az implantátum vagy az abban található felépítmény stabilitása gyengülne. Így ezeket időben lehet kezelni, vagyis elkerülhető az implantátum elvesztése.

A szájvízek használata megengedett, de fontos megjegyezni, hogy az nem tudja helyettesíteni a fogkefe hatását.

Az implantátumokon elhelyezett kivehető fogsorok esetében is nagyon fontos az implantátum és a fogsor tisztítása egyaránt. Stég esetén interdentális kefe és fogselyem használata egyaránt ajánlott.

Ha implantátumok segítségével szeretné pótolni elvesztett fogait, látogasson el klinikánkra, ahol egy konzultácó során átbeszéljük a részleteket és örömmel segítünk Önnek!

 

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük