Fehér foltok a fogakon

Fehér foltok a fogon – mi okozza és mit tehetünk ellene?

2022. február 2. Közzétette

Mindannyian akkor vagyunk elégedettek, ha fogaink igazán fehérek. Viszont néhányan azt tapasztalják, hogy megjelennek bizonyos fehér foltok a fogon. A jelenség pedig egyáltalán nem megy ritkaságszámba.

Miért vannak ott ezek a foltok és hogyan lehet őket elkerülni?

A fogak felszínén fehér foltok alakulhatnak ki valamilyen vitaminhiány hatására, okozhatja ezt fluoridhiány is, vagy a fogzománc fejlődési ideje alatt túlzásba vitt fluorid bevétel – a fehér foltok tehát a gyerekek fogain is kialakulhatnak. Nézzük meg részletesen a probléma okait!

A fogzománc feladata

A fogzománc feladata, hogy megvédje fogaink belső rétegeit. Nem csak útját állja a baktériumoknak, de megvédi fogainkat a hideg-meleg érzéstől is.

Mi gyengíti meg a fogzománcot? Az elfogyasztott ételek és italok (főként a finomított és cukrozott ételek és italok) hatására a fogakon kialakuló plakk baktériumokat tartalmaz, amelyek savakat termelnek. Akármennyire is erős a fogzománc, ezek a savak kivonják a kálciumot és végül kialakulnak a fogakon lévő fehér foltok.

Amennyiben nem fordulunk időben fogorvoshoz, a sav végül lebontja a fogzománcot és kezdetét veszi a szuvasodás. Nagyon fontos, hogy a plakkot eltávolítsuk a fogainkról – ehhez elengedhetetlen a mindennapi, legalább kétszeri fogmosás és a fogközök tisztítása.

A fogzománcon tehát akkor alakulhatnak ki fehér foltok, ha az veszít ásványi anyag tartalmából. Jó hír, hogy kellő odafigyelés és rendszeres fogászati szűrővizsgálatok alkalmával ez a helyzet időben felismerhető és megállítható, sőt, akár vissza is fordítható.

Viszont ha a páciens nem fordul időben szakorvoshoz, a fogszuvasodás hamarabb jelentkezhet és a fogat már csak töméssel lehet megmenteni később.

Bár a fogakon megjelenő foltokat legtöbbször csak a front fogakon veszik észre, az örlőfogak felszínén ugyanúgy megjelenhetnek. Viszont ezeket a területeket általában ritkán ellenőrizzük. Ezért is fontos a rendszeres fogászati vizsgálat, hiszen az ezeken a területeken jelentkező problémák a fogorvos előtt nem maradnak rejtve.

Miért alakulnak ki fehér foltok a fogakon gyerekeknél?

Gyermek fogászati állapotfelmérésen

Gyermekeknél általában akkor jelennek meg fehér foltok a fogakon, ha ’túlzásba viszik’ a fluorid bevitelt.

Ezek a fehér foltok ugyanis az úgynevezett fluorózis jelei, ami a túlzott fluorid bevitel miatt alakul ki. Sokszor igen nehéz felismerni őket, hiszen a foltok halványak. Ezért nagyon fontos a rendszeres fogászati vizsgálat már gyermekkorban is.

A fluorózis hátterében tehát általában az áll, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiségű fluor kerül a szervezetbe.

A fluorózis tünetei a következők:

  • fehér foltok a fogzománcon
  • a fogak sárgás vagy barnás elszíneződése
  • egyenetlenségek a fogak felszínén

Gyermekek esetében fontos a fogkrém típusának kiválasztása. Ha még lenyelik a fogkrémet, érdemes elkerülni azokat a fogpasztákat, amik fluoridot tartalmaznak és inkább gyermekek számára kifejlesztett fogkrémeket ajánlott használni.

A fluorózis kialakulásának hátterében azonban egyéb okok is szerepet játszhatnak: bizonyos ásványvizek, üdítőitalok, gyümölcslevek, akár gyógyszerek is rendelkezhetnek magas fluoridtartalommal, így ezeket érdemes elkerülni.

Fogszabályzó készülék során megjelenő fehér foltok a fogon

Ha a fogakon lévő fehér foltok a fogszabályzó viselése során jelentek meg, akkor az elváltozás szinte minden esetben ásványi anyag kioldódást jelez. Ez azt jelenti, hogy a fogzománc felpuhult.

Fogászati konzultáció fogszabályzó levétele után

Bár ez a fogszuvasodás első lépése, a folyamat ilyenkor még visszafordítható. A fogzománc keménysége visszaállítható, viszont fontos megemlíteni, hogy az eredeti színt a fog már nem fogja visszanyerni.

A legnagyobb probléma ilyenkor az, hogy mivel a fogszabályzó takarja a fogakat, sokszor észre sem vesszük, hogy fehér foltok alakulnak ki a fogakon. Éppen ezért, amennyiben fogszabályzó viselésére kerülne sor, szájzuhany és szájvíz használata mindenképpen ajánlott, hogy még hatékonyabban tudjunk védekezlni a baktériumok ellen.

Ha a fehér foltok már a fogszabályzó viselése előtt is jelen voltak, akkor a foltok zománcfejlődési rendellenesség jelei. Ahogy azt fentebb is láthattuk, ennek oka lehet a túlzott fluorid bevitel, de akár valamilyen öröklött hajlam is szerepet játszhat benne.

Maradandóak a fogakon megjelenő fehér foltok?

A fluorózis okozta fehér foltok a fogon maradandóak. Ha gyerekkorban fehéres vagy rozsdás árnyalatú elszíneződések alakultak ki, azok felnőttkorban sem fognak elmúlni. Nagyon fontos, hogy megfelelő szájhigiéniát tanuljanak a gyerekek, viszont a megfelelő fogkrém és szájvíz kiválasztására is oda kell figyelnünk.

Amennyiben a fogakon megjelenő foltok jól láthatóak és esztétikailag zavarják Önt, érdemes kezelni őket. Ezt meg lehet tenni úgy nevezett bondozással, amikor a fogászati szakember fényre kötő anyaggal fedő réteget ad a fognak. A kerámia héjak alkamazása a frontfogakon szintén nagyon jó megoldás lehet.

Záró gondolatok

Ha a fenti tüneteket tapasztalja saját vagy gyermekei fogán, mindenképpel keresse fel fogorvosát, hogy minél előbb kezelni tudják ezt a problémát.

A rendszeres fogászati szűrőviszgálat nagyon fontos már gyermekkorban is, hiszen a szülő nem feltétlenül veszi észre ezeket az elváltozásokat, viszont a fogorvos azonnal látja a problémát.

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük