Konzultáció fogbeültetés előtt

Fogászati implantáció – Egy fogbeültetés mennyi idő?

2021. november 17. Közzétette ,

A fogbeültetés vagy fogászati implantáció a legkorszerűbb és legjobb megoldás a hiányzó fogak pótlására. A fogbeültetés kétségkívül a legtartósabb megoldás. A kezelés előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy egy fogbeültetés mennyi idő.

Fontos tudni, hogy a fogbeültetés nem csupán egyetlen beavatkozásból álló folyamat és a hagyományos fogpótlásokkal szemben hosszabb ideig tart. Lássuk ennek a részleteit!

Milyen tényezőktől függ, hogy egy fogbeültetés mennyi idő alatt készül el?

Az, hogy egy fogbeültetés mennyi idő, nagyban függ a páciens egészségügyi állapotától. Bizonyos tényezők, mint például a magas vérnyomás vagy cukorbetegség egyéb körültekintést igényelnek. Ezeken túl természetesen figyelembe kell venni az implantátum előtti fogazat állapotát.

A fogbeültetés csak és kizárólag akkor végezhető el, ha a meglévő fogak egészségesek. Ha ínysorvadás áll fenn, fogínyvérzéstől szenved a páciens, vagy lyukas fogak, fogkő van jelen, ezek kezelésre szorulnak. A fogbeültetésnek csak ezután tudunk nekikezdeni.

Másik fontos tényező a megfelelő mennyiségű és minőségű csont. Ahhoz, hogy az implantátumot megfelelő módon tudjuk beültetni, számít a csontvastagság és a csontmagasság. Ha a megfelelő csontmennyiség nem áll rendelkezésre, csontpótló műtétre van szükség.

Fogászati implantáció minta

A fogbeültetés lépései

A fogbeültetés több lépésből áll, nézzük meg őket részletesen.

1. Konzultáció és állapotfelmérés

Az első lépés minden esetben egy fogászati konzultáció. Fogorvosaink elmagyarázzák Önnek a fogászati implantáció minden egyes lépését. Az állapotfelmérés során készül egy CT és röntgenfelvétel – erre azért van szükség, hogy lássuk, a meglévő csontállomány elegendő-e vagy csontpótló műtétre, arcüregemelésre van szükség van.

Az állapotfelmérés után elkészítünk Önnek egy teljesen személyre szabott árajánlatot.

Fogászati konzultációra ide kattintva tud időpontot foglalni a Digital Dental Art fogászati klinikán.

Röngten megbeszélése fogimplantátum előtt

2. A fogimplantátum beültetése

Az előzetes állapotfelmérés után kezdetét veheti a fogbeültetés folyamata.

Az első lépés során egy speciális titán csavart ültetünk be a páciens állcsontjába. Ez a csavar a korábbi fog helyére kerül.

A beavatkozát helyi érzéstelenítés mellett végezzük el, nem jár fájdalommal, sőt, sokkal kevésbé viseli meg a szervezetet, mint az általánosabb eljárásnak tartott foghúzás. A beavatkozás mindössze 20 perces.

A következő lépés a fogkorona felhelyezése. Ez néhány hónappal a csavarok beültetése után történik meg. Fontos tudni, hogy meg kell várni az implantátum becsontosodását, amit általában 3-6 hónapot vesz igénybe.

3. A fogkorona felhelyezése

Amint az állkapocs és az implantátum teljesen összefortak, a csavarra egy felépítmény kerül – ennek célja, hogy tartsa a végleges koronát.

Mivel teljesen egyedi fogkorona készül, fogorvosaink lenyomati mintát vesznek. Cirkónium vagy préskerámia korona, fémkerámia korona is készülhet – a legfontosabb, hogy a lehető legtermészetesebb hatást érjük el.

Ennek letelte után már az utolsó lépések vannak hátra: a harapás beállítás, a fogszín választása, majd a próba.

Behelyezzük és rögzítjük a fogpótlást, viszont csak ideiglenesen. Amennyiben páciensünk úgy érzi, hogy az esztétikai szempontok és a funkcionalitás is teljes egészében rendben vannak, véglegesen rögzítjük a fogimplantátumot.

A fogbeültetés előtti gyakran merülnek fel kérdések a fogbeültetés veszélyeiről és a fog implantátumok hátrányaival kapcsolatban. Ezekről részletesen ebben a cikkünkben írunk.

Mennyi idő alatt készülhet el a fogászati implantáció?

Ha csontpótló műtétre is szükség van, 5-9 hónap is lehet a fogbeültetés ideje. Mindenképpen ki kell várni a teljes gyógyulást, mielőtt az implantátum behelyezésre kerülhet.

A fentiekből is látszik, hogy rendkívül sok tényezőtől függ, hogy egy fogbeültetés mennyi időt vesz igénybe. Az eredmény viszont magáért beszél. A fogpótlás lényege, hogy ugyanúgy lehessen használni, mintha természetes fogakról lenne szó, használata és érzete semmiben sem fog különbözni saját fogaitól.

Amennyiben segíthetünk Önnek, szeretettel várjuk klinikánkon!

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük