Fogászati rendelő

Csontpótló műtét utáni teendők

2022. március 16. Közzétette ,

Mi a csontpótlás és miért van rá szükség? Milyen előnyei és hátrányai vannak az eljárásnak? Mik a teendők csontpótló műtét után és hogyan enyhíthető a csontpótlás utáni fájdalom? Ebben a cikkben mindent megtalál, amit a fogászati csontpótlásról tudni érdemes. Megmutatjuk, mi a fogászati csontpótlás menete, mi várható a csontpótlás után, illetve milyen veszélyei lehetnek egy ilyen műtétnek.

Fogbeültetés csontpótlással

A fogászati implantátum az egyik legszélesebb körben alkalmazott módszer a hiányzó fogak pótlására. Fogorvosa részletes vizsgálatok után megállapítja, hogy az implantátum beültetése előtt szükséges-e fogászati csontpótlás.

Ha a csontpótlás kérdése felmerül, gyakran megijeszti a betegeket, viszont nincs miért aggódni. A csontbeültetés egyszerű és fájdalommentes eljárás.

Mit jelent a csontpótlás?

A sikeres fogbeültetés alapja a megfelelő csontállomány. Amennyiben a páciens egy vagy több fogat elvesztett, lehet, hogy a megmaradt csontállomány már nem elég sűrű vagy vastag, így nem tudjuk behelyezni az implantátumot.

A fogászati csontpótlással az a célunk, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a fogbeültetéshez. A csontpótló anyag pedig két funkciót lát el:

 • A hiányzó csont mennyiségének pótlását
 • A későbbi csontképződés elősegítését

Szerencsére a nem megfelelő csontállomány nem jeleni azt, hogy valakinek le kellene mondania a legjobb és legkényelmesebb fogpótló megoldásról, ami az implantátumokkal stabilizált fogsor. Ebben az esetben a foggyökér mesterséges pótlása előtt csontpótlásra van szükség, hogy növeljük a csontszövet mennyiségét az állkapocs érintett területén.

Általánosságban elmondható, hogy a fogászati csontpótlás egy fájdalommentes és egyszerű eljárás, amelynek során csontpótló anyagokat juttatunk be az úgynevezett csontablakon keresztül. Ez azt jelenti, hogy a fogíny bemetszése után a csonton ’ablakos’ technikával az arcüreg nyálkahártyáját láthatóvá tesszük. Az ablakot membránnal zárjuk, a bemetszést pedig varrattal.

A csontpótlás folyamatával kapcsolatban ide kattintva olvashat részleteket.

 

Fogorvos csontpótló műtét közben

Csontpótló műtét után: a csontpótlás gyógyulási ideje

A gyógyulási idő több tényezőtől is függ, beleértve a műtét típusát és a páciens életkorát, illetve általános egészségi állapotát. A csontpótlás gyógyulási ideje legalább két hét, de bizonyos esetekben több mint két hónapig is eltarthat.

Fontos tudni, hogy a fogorvos csak a csontpótlást követő teljes gyógyulás után végez fogbeültetést.

A csontpótlást nem követheti azonnal az implantátum beültetése, meg kell várni, hogy a csontpótló anyagok szilárd csonttá alakuljanak. Ez általában 3-4 hónapot vesz igénybe. Fontos, hogy a páciens részt vegyen az előre egyeztetett rendszeres ellenőrzéseken, hiszen így fogorvosaink nyomon tudják követni a csontpótlás  gyógyulását.

Fogászati csontpótlás után: mi történik a csontpótló műtét után

A csontpótló műtét után fájdalmat, duzzanatot tapasztalhat. Ezek normális mellékhatások, amelyek néhány napon belül csökkennek. A tüneteket fájdalomcsillapítókkal lehet kezelni. A fogorvos antibiotikumot is előírhat Önnek, ezeket pontosan az előírás szerint kell bevenni.

A csontpótló műtét utáni fájdalom és egyéb kellemetlenségek minden nappal kevésbé lesznek észrevehetőek. Ha a fájdalom több napon át továbbra is fennáll, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot fogorvosával.

Csontpótlás utáni duzzanat

A száj és az arc körüli duzzanat várható mértéke általában arányos az elvégzett műtét összetettségével. A csontpótlás utáni duzzanat a szervezet normális reakciója a műtétre.

A duzzanat a műtétet követő 2-3 napban növekedhet, majd csökkeni kezd.

A műtét másnapjától kezdődően a műtéti területet óránként legfeljebb 20 percig  hűtse kívülről hűtőtasakkal vagy hűtőzselével.

Ha az állkapocs merevsége és duzzanata több napig fennáll, ne aggódjon. Ez szintén teljesen normális reakció.

A duzzanat és a fájdalom a műtét utáni idő előrehaladtával egyre jobban csökken. Ha a duzzanat súlyosbodik, vagy szokatlan tüneteket észlel, mindenképpen forduljon fogorvosához!

 

Fogászati konzultáció közben

Fontos a megfelelő szájhigiénia

A megfelelő szájhigiénia segít megelőzni a fertőzéseket és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A csontpótló műtét után tilos a sebet piszkálni, szívogatni, a dohányzás szintén nem megengedett.

Fogmosáskor a lepedéket puha fogkefe segítségével ‘sepregessük el’ a műtéti seb környékéről. Fogmosás során soha ne nyúljunk a sebbe. Szájvízet használhatunk, de csak nagyon óvatosan, a seb környékén legfeljebb folyassuk át, mert a beültetett csontpótló anyag veszélybe kerülhet.

Kerülje az elektromos fogkefe és szájzuhany használatát legalább 7-10 napig, mert az káros lehet a gyógyulási szakaszban.

Étkezés csontpótló műtét után

Amíg a műtéti seb be nem gyógyult, pépes ételek, puhább élelmiszerek fogyasztása javasolt.

Irritáló hatásuk miatt kerülje a forró, fűszeres és savas ételeket.

Baktérium tartalmuk miatt szintén kerülni kell a nyers tojást és tejet tartalmazó ételeket.

Kerülje a szívószálak használatát ivás közben, a szívó mozdulatok elkerülése érdekében.

Mindenképpen kerülje a ropogós ételeket, például a burgonya chipset vagy a pattogatott kukoricát, amíg az íny teljesen meg nem gyógyul.

A kellemetlenségek miatt az első pár napban csökken az elfogyasztott étel mennyisége, ezt mindenképpen a folyadékfogyasztás növelésével kompenzálja.

Fizikai aktivitás

A műtét utáni 2-3 napban kerülje a megerőltető fizikai aktivitást. 2-3 nap elteltével, ha jól érzi magát, folytathatja normál tevékenységeit. Ne feledje, hogy a szokásos táplálékbevitele csökkent, így gyengének érezheti magát. Ha szédül, azonnal hagyja abba az edzést.

Alvás vagy pihenés közben mindenképpen tartsa emelve a fejét a műtétet követő 48 órában, hogy a vérzést elkerülje.

 

Csontpótló műtét után

A csontpótlás veszélyei

A fogászati ​​implantátumok miatt szükséges csontpótlás egyszerű és alacsony kockázatú műtét.

Természetesen mint minden műtétnél, itt is felléphetnek bizonyos mellékhatások vagy szövődmények. A legtöbb páciens a következő mellékhatásokról számol be:

 • Enyhe fogínyvérzés, amely több napig is eltarthat
 • Az íny és az arc egy részének duzzanata, amely néhány napon belül helyreáll
 • Nehéz evés, beszéd és rágás

Ezek gyakori mellékhatások, amelyeket szinte minden beteg megtapasztal a csontpótló műtét után három-négy nappal.

Nagyon ritka esetben súlyosabb szövődmények léphetnek fel, melyek a következők:

 • Erősebb vérzés és fertőzés a műtéti területen
 • Az arc vagy az íny részeinek idegkárosodása műtét során
 • Az érzéstelenítésre adott nemkívánatos reakció, amely műtét közben vagy után jelentkezhet
 • Az Ön szervezete kilökheti a csontpótló anyagot

Ne feledje, ezek a szövődmények ritkák, és a betegek kevesebb mint 1%-ánál fordulhatnak elő.

Ezen kívül a sebész gondos kiválasztásával és a műtét utáni szükséges óvintézkedések megtételével jelentősen csökkentheti a súlyosabb mellékhatások előfordulásának valószínűségét.

Mennyibe kerül a fogászati ​​csontpótlás?

A fogászati ​​csontpótló műtét költsége különböző tényezőktől függ, beleértve a

 • beavatkozás nagyságát és összetettségét
 • a csontpótló anyag minőségét
 • a csontpótló anyag mennyiségét

A pontos ár megállapításához mindenképpen konzultáció szükséges, ezért kérjük foglaljon hozzánk időpontot, és klinikánkon minden szükséges vizsgálatot elvégzünk.

Amennyiben Ön is fogbeültetés előtt áll és kérdése van az implantátummal vagy csontbeültetéssel kapcsolatban, írjon nekünk, örömmel segítünk!

 

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük