Fogtömés előtt

A fogtömések fajtái – Népszerű és esztétikus fogtömés típusok

2022. március 2. Közzétette

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati kezelés, ugyanakkor a leghatékonyabb fogmegtartó eljárás is. A szuvas fog helyreállítása miatt van rá szükség. A fogtömések fajtái és típusai eltérőek, így cikkünkben ezeket fogjuk részletesebben megvizsgálni.

Attól függően, hogy a szuvasodás mennyire kiterjedt, a következő típusú fogtömésekről beszélhetünk:

 • Hagyományos
 • Inlay
 • Onlay

Az anyagokat tekintve manapság többféle tömőanyag közül választhatunk – külsejük, erősségük, élettartamuk és áruk típusonként eltérő. A legtöbb esetben fogorvosa segít Önnek a megfelelő tömőanyag kiválasztásában, többek között a szuvasodás mértéke és elhelyezkedése alapján.

A fogtömések a következő anyagokból készülhetnek: arany, amalgám, kompozit, kerámia és üvegionomer fogtömések elérhetőek.

Ezeket az anyagokat nézzük meg részletesebben.

A hagyományos fogtömések fajtái

A fogápolás terén elért fejlődés ellenére továbbra is problémát jelent a fogszuvasodás sok gyermek és felnőtt számára egyaránt.

Ha azt nem kezelik megfelelően és időben, a fogszuvasodás súlyosabb fogászati ​​egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a tályogokat, később pedig a fogak elvesztését. Ezért fontos, hogy rendszeresen keressük fel fogorvosunkat (a legtöbb gyermek és felnőtt esetében félévente), hogy fogorvosa ellenőrizhesse a fogszuvasodás és egyéb fogászati egészségügyi problémák jeleit.

Ha fogtömésre kerül a sor, számos különböző típusú anyag használható a fogüregek kitöltésére:

 • arany
 • amalgám
 • kompozit
 • kerámia
 • üvegionomer fogtömések

Bár a fenti típusú anyagok mindegyike használható fogtömésként, bizonyos típusú tömések egyes helyzetekben jobban megfelelnek. Fogorvosa segít kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő anyagot, figyelembe véve a fogak jelenlegi állapotát.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, melyik tömés a legmegfelelőbb az Ön számára, figyelembe kell venni a szuvasodás elhelyezkedését és annak súlyosságát.

Korábban a hagyományos fogtömések közül az amalgám tömés volt a legnépszerűbb. Manapság azonban szinte minden fogászat úgynevezett kompozit fogtömést használ, amely jóval esztétikusabb, hiszen megegyezik a fog színével.

A két népszerű tömésen túl viszont más anyagokkal is dolgozhatnak a szakorvosok. Nézzük meg őket részletesen.

Fogak

Fogtömés típusok

Anyagukat tekintve a fogtömések fajtái a következők lehetnek:

Arany fogtömések

Az aranytömések nagyon erősek, nem korrozívak és megfelelő gondozás mellett akár 15-20 évig is eltarthatnak. Viszont sokkal drágábbak, mint az amalgám vagy kompozit tömések, és egynél több fogászati látogatást igényelnek a végleges igazításukhoz.

Amalgám tömés

Az amalgám tömés fémszínű. 50%-ban higany, 50%-ban pedig fémpor alkotja.

Az amalgám tömések fő hátránya, hogy nem esztétikusak, vagyis nem a legjobb megoldás olyan fog esetében, amely látható.

Ezen kívül az anyag összehúzódással és kitágulással is reagálhat a hőmérséklet-változásokra, ami a fog megrepedését okozhatja. Az ingadozások hézagot képezhetnek a tömés és a fog között, bevezetve az ételmaradékokat és a baktériumokat.

Az amalgámban lévő higany körüli viták ellenére a tömőanyagot biztonságosnak nyilvánították.

Most pedig nézzük át pontról pontra az amalgámtömések előnyeit és hátrányait.

Az amalgámtömés előnyei a következők:

 • Tartósság – az amalgám tömések legalább 10-15 évig tartanak, és általában tovább bírják a kompozit tömésekhez képest.
 • Erős – ellenáll a rágás által kifejtett erőhatásoknak.
 • Költséghatékony – általában olcsóbbak, mint a kompozit tömések.

Ugyanakkor érdemes megvizsgálni az amalgámtömések hátrányait is:

 • Esztétikailag hátrányosak – az amalgám tömések nem egyeznek a természetes fogak színével.
 • Több fogszerkezet megsemmisülése – a fog egészséges részeit gyakran el kell távolítani, hogy elegendő hely legyen az amalgámtömés befogadására.
 • Elszíneződés – az amalgámtömések szürkés árnyalatot hozhatnak létre a környező fogszerkezeten.
 • Repedések és törések – bár minden fog kitágul és összehúzódik hideg és meleg folyadék hatására, ami végső soron a fog megrepedését vagy törését okozhatja, az amalgám anyag – más tömőanyagokkal összehasonlítva – nagyobb mértékben tágulhat és húzódhat össze, így a repedések és törések is gyakrabban előfordulhatnak.
 • Allergiás reakciók – az emberek kis százaléka, körülbelül 1%-a allergiás az amalgámtömésekben jelenlévő higanyra.

 

Amalgám tömés illusztrációja

Kerámia tömések

Ezek porcelánból készültek, tartósak és esztétikusak. A kerámia tömések drágábbak, mint az előző típusok, de fogszínűek, és jobban ellenállnak az elszínesződésnek, illetve a kopásnak, mint a kompozit tömések.

Kompozit fogtömés

A néhány évvel ezelőtt használt fémszínű amalgámtöméseket, népszerűségben mára felváltották az esztétikus kompozit pótlások. A kompozit tömések nem tartalmaznak higanyt vagy más fémeket, anyaga mesterséges gyantából áll.

Az esztétikus kompozit fogtömés előnyei a következők:

 • nagyszerű kötés: a kompozit anyagok kémiailag kötődnek a fog felszínéhez
 • nem csak szuvasodott, de letört, kopott fogak helyreállításához is használható
 • nem allergizál
 • bármilyen fogszínhez igazítható a színe
 • kopásálló felület
 • pontosan illeszkedik az eredeti, megmaradt foghoz
 • élettartalma többszöröse a hagyományos töméseknek

A fogtömések fajtái között a kompozit tömés nagyon népszerű, főként mert teljesen a páciens meglévő fogainak színéhez igazítható.

 

Fogászati kezelés előtt

Üvegionomer tömések

Az üvegionomer tömések általában kevesebb mint öt évig tartanak, de jó választás lehet gyermekek számára, tejfogaik kezelésére. Szerkezetükből fluorid szabadul fel, és ez segít megelőzni az újboli fogszuvasodást.

Kiterjedt fogszuvasodás esetén alkalmazott tömések – Inlay és onlay tömések

A fogászati klinikák honlapjain nagyon sokszor szembekerül velünk az Inlay és Onlay kifejezés, azonban kevesen tudják, hogy ez a két kezelés mit is takar.

Az inlay és onlay szintén tömések, amiket kiterjedt fogszuvasodás esetén alkalmaznak a fogászati szakemberek.

Amikor a fog jelentős állományát már elérte a fogszuvasodás, a hagyományos fogtömések már nem alkalmazhatók, hiszen sem a rágófunkciót, sem a megfelelő alakot nem lehetne már visszanyerni.

Inlay tömés

Az inlay nem más, mint szilárd porcelánbetét. Teljesen egyénre szabottan készíti el a fogtechnikus. Elkészülte után a fogtömést beragasztják.

Leginkább őrlőfogak felépítése esetén használják, ha az letört, vagy ahogy azt fentebb említettük, túlságosan nagy mértékű a fogszuvasodás.

Onlay tömés

Onlay fogbetétet akkor alkalmaznak, amikor a teljes rágófelület befedésére szükség van.

Záró gondolatok

Ha fogszuvasodása áll fenn, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni, hogy a rossz fogat betömje és ezzel megmentse. A fogorvos az állapotfelmérést követően a fogtömések fajtái közül lehető legjobb és legmegfelelőbb tömést fogja javasolni, hogy a fog egészségi, funkcionális és esztétikai állapotát visszaállítsa.                     

Sokan korábbi rossz élmények miatt tartanak mindenféle fogászati beavatkozástól, idetartozik a fogtömés is. Pedig ha halogatjuk, idővel akár el is veszíthetjük az érintett fogat.

Manapság már nem kell attól tartani, hogy a fogtömés fájdalmas eljárás lenne. Amennyiben állapotfelmérésre lenne szüksége, foglaljon időpontot klinikánkon, ahol minden fogászati beavatkozás fájdalommentesen és a lehető legnagyobb szakértelemmel történik.

Szerző: Sznida Edina

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük