A fogszín helyes meghatározása, és fontossága

2023. március 7. Közzétette

Mindig minden esztétikai kezelés végén előkerül a fogszínkulcs, és elkezdődik a fogszín meghatározás. Legáltalánosabban egy úgynevezett VITA fogszínkulcsot használ mindenki, amin 16 fogszín van. Ez soknak tűnhet, de mi van akkor, ha egyikkel sem egyezik a fogszínünk?

Ilyenkor a leges legjobb megoldás az, ha fogtechnikus egy 3D fogszíntérképet állít fel, ez a mi esetünkben ráadásul házon belül történik.

De lássuk ezt gyakorlatban!

A legegyszerűbb, ha mondjuk egy A2-es fogszínünk van, ahogy az a Nagykönyvben meg van írva, Standard nyak-dentin-él kombináció, de lássuk be, ez elég ritka, viszont mindenképp egy alap bázis színt meg kell állapítani, maradjunk az A2-nél.

És ezután jöhet az izgalmas rész.

Az alap VITA fogszínkulcson kívül egészen sok, és remek eszköz áll még rendelkezésünkre annak érdekében, hogy tegyük fel, egy front fog pontosan olyan színt illetve színeket kapjon, mint a mellette lévő többi maradó fog. Nem is hinnénk, de a fogunkban vannak kékes, sárgás, barnás és vöröses színek, illetve olykor fehéres kalcium hiányos foltok, és még több és még több hasonló. Itt már láthatjuk, hogy egy egyszerű „A2” nem állja meg a helyét.

Ilyenkor jönnek a fogtechnikus mesterek, és hozzák a valódi fogszínmeghatározásához szükséges palettát.

 

Egy teljes fogszíntérképet állítanak fel ilyenkor, fotókkal mellékelve, amit a pótlás készítésénél használnak. Ezen minden részletet pontosan lehet jelölni.

Egy fogszínt helyesen ezekkel a lépésekkel lehet meghatározni, mint ahogy az alábbi példa mutatja.

  (Bal felső front 1-es cirkon korona készült)

És ha extrém bonyolult a fogszín, akkor sincs semmi baj, hiszen annyi fogszín meghatározó eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy bármilyen színkombinációhoz találunk megoldást.

Léteznek digitális fogszínmeghatározó gépek, de mi azt valljuk, hogy egy fogtechnikus mester tapasztalata és látása sokkal precízebb, és pontosabb.

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük