Fogínysorvadás tünetei

A fogínysorvadás tünetei, kezelése és megelőzése

2022. május 27. Közzétette

A fogínysorvadás, orvosi kifejezéssel fogágybetegség vagyis parodontitis, egy olyan súlyos ínyfertőzés, amely károsítja a lágyszöveteket, és kezelés nélkül tönkreteheti a fogakat tartó csontot. A parodontitis a fogak kilazulását vagy azok elvesztését is okozhatja. Ezért fontos tudni, mik a fogínysorvadás tünetei, hogyan történik annak kezelése és hogyan előzhető meg a probléma.

A parodontitis vagyis fogínysorvadás nagyon gyakori betegség, de nagyrészt megelőzhető. Magyarországon körülbelül a lakosság 70-80%-ánál kimutatható a betegség valamely fázisa.

A fogínysorvadás általában a rossz szájhigiénia eredménye. A napi legalább kétszeri fogmosás, a mindennapos fogselyem használat és a rendszeres fogászati ellenőrzések nagymértékben csökkenthetik a betegség kialakulásának esélyét, illetve növelhetik a fogínysorvadás sikeres kezelésének esélyét.

A fogínysorvadás tünetei

Az egészséges fogíny feszes és halvány rózsaszín, szorosan illeszkedik a fogak köré. A parodontitis vagyis fogínysorvadás tünetei és jelei a következők lehetnek:

 • Duzzadt íny
 • Élénkvörös, sötétvörös vagy lilás íny
 • Érzékeny fogíny
 • Fogínyvérzés
 • Fogíny fájdalom
 • Fogínyvérzés fogmosás vagy fogselyem használata közben
 • Rossz lehelet
 • Genny a fogak és az íny között
 • Fogkő felhalmozódása
 • Fájdalom rágás közben
 • Rés alakul ki a fogak között
 • Az íny visszahúzódik, így a fogak a szokásosnál hosszabbnak tűnnek
 • Változás abban, ahogy a fogak illeszkednek egymáshoz harapáskor, mivel a fogak elvándorolnak
 • Kilazult fogak vagy a fogak elvesztése

 

Fogászati ellenőrzés

Mikor kell fogorvoshoz fordulni? 

Nagyon fontos, hogy vegyen részt rendszeres fogászati ellenőrzésen, legalább évente kétszer. Amennyiben fogorvosa más menetrendet javasol, például gyakoribb ellenőrzéseket, mindenképpen kövesse azt.

Ha a fogínysorvadás fenti tüneteit észleli, mielőbb kérjen időpontot fogorvosához. Minél hamarabb fordul orvoshoz, annál nagyobb az esély a parodontitis okozta károk visszafordítására.

Az ínysorvadás okai 

A legtöbb esetben a fogínysorvadás kialakulása lepedékkel kezdődik. A lepedék egy baktériumokat tartalmazó réteg, amely a fogak felszínén rakódik le. A lepedékben lévő baktériumok savakat termelnek evés vagy ivás után, amik tönkretehetik a fogzománcot és fogszuvasodást, fogínygyulladást okozhatnak, következménye lehet a fogínysorvadás.

A fogínysorvadás okai – lepedéktől az ínysorvadásig

Lepedék tehát akkor képződik a fogakon, amikor az élelmiszerben lévő keményítő és cukor kölcsönhatásba lép a szájban általában előforduló baktériumokkal. A napi kétszeri fogmosás és a napi egyszeri fogselyem eltávolítja a lepedéket, az viszont gyorsan újraképződik.

Az íny alatti lepedék fogkővé keményedhet meg, ha a fogakon marad. A fogkövet nehezebb eltávolítani, és tele van baktériumokkal. Minél tovább marad a lepedék és a fogkő a fogakon, annál nagyobb károkat okozhat. Fogmosással és fogselymezéssel nem lehet megszabadulni a fogkőtől – professzionális fogkőeltávolításra van szükség, ha meg akarunk tőle szabadulni.

A fogkő ínygyulladást, az ínybetegség legenyhébb formáját okozhatja. Az ínygyulladás az ínyszövet fogazat körüli részének irritációja és gyulladása. Az ínygyulladás professzionális kezeléssel és megfelelő otthoni szájápolással visszafordítható.

A folyamatos ínygyulladás viszont fogágybetegséget vagyis fogínysorvadást okozhat, ami végül tasakok kialakulását okozhatja az íny és a fogak között, amelyek megtelnek lepedékkel, fogkővel és baktériumokkal.

Mik azok a tasakok? Az íny rögzítése a fog gyökeréhez idővel megszakad, és periodontális zseb, úgynevezett tasak képződhet az íny és a gyökér között. A káros baktériumok megtelepednek a tasakban, és elszaporodnak, és olyan méreganyagokat szabadítanak fel, amelyek károsíthatják az ínyet, a fogakat és a csontszerkezeteket.

Idővel ezek a tasakok mélyebbek lesznek, és még több baktériummal telnek meg. Ha nem kezelik, ezek a mély fertőzések szövet- és csontvesztést okoznak, és végül egy vagy több fogat is elveszíthet a páciens. Ezenkívül a folyamatos krónikus gyulladás megterhelheti az immunrendszert.

 

Fogínysorvadás tünete

Rizikó faktorok a fogínysorvadás kialakulásával kapcsolatban

A következő tényezők növelhetik az ínysorvadás kialakulásának kockázatát:

 • Fogínygyulladás
 • Rossz szájhigiénés szokások
 • Dohányzás vagy dohányrágás
 • Hormonális változások, például a terhességgel vagy a menopauzával kapcsolatos változások
 • Nem megfelelő táplálkozás, beleértve a C-vitamin hiányát
 • Genetika
 • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szájszárazságot vagy ínyváltozást okoznak
 • Csökkent immunitást okozó állapotok, például leukémia, HIV/AIDS és rákkezelés
 • Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, a rheumatoid arthritis és a Crohn-betegség

Fontos tudni, hogy a fogínysorvadás fogvesztéshez vezethet. Ráadásul a betegségért felelős baktériumok az ínyszöveten keresztül bejuthatnak a véráramba, így más testrészekre is hatással lehetnek. Például a parodontitis légúti betegségekkel, reumás ízületi gyulladással, koszorúér-betegséggel és cukorbetegség esetén a vércukorszint szabályozásával kapcsolatos problémákkal is összefügg.

A fogínysorvadás megelőzése

A fogínysorvadás megelőzésének legjobb módja a megfelelő szájhigiénia betartása, amelyet érdemes a lehető legkorábban elsajátítani, és egész életen át következetesen betartani.

Mit jelent a megfelelő szájhigiénia? Naponta legalább kétszer két percig kell fogat mosni – reggel és lefekvés előtt, illetve naponta legalább egyszer fogselymet kell használni. A fogmosás előtti fogselyem segítségével eltávolíthatja a fellazult élelmiszer-részecskéket és a baktériumokat.

A megfelelő szájhigiénia megakadályozza, hogy a fogak körül olyan környezet alakuljon ki, amely kedvező a fogágybetegséget okozó baktériumok számára.

A fogínysorvadás megelőzése érdekében rendszeresen keresse fel fogorvosát fogászati ellenőrzés és tisztítás céljából, legalább évente kétszer. Ha vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelik a parodontitis kialakulásának esélyét az Ön esetében – például szájszárazság, bizonyos gyógyszerek szedése vagy dohányzás –, akkor mindenképpen érdemes gyakrabban professzionális tisztításra időpontot foglalnia.

A fogínysorvadás kezelése és megállítása

A kezelést periodontológus, fogorvos vagy dentálhigiénikus végezheti. A parodontitis kezelésének célja a fogak körüli tasakok alapos megtisztítása és a környező csontok károsodásának megelőzése.

Akkor van a legnagyobb esélye a sikeres kezelésre, ha napi rendszerességgel gondoskodik a megfelelő szájápolásról, kezeli a fogak egészségét befolyásoló egészségügyi állapotokat, és felhagy a dohányzással.

Nem sebészeti kezelések

Ha a fogínysorvadás nem előrehaladott, a kezelés kevésbé invazív eljárásokból állhat, beleértve:

 1. El kell távolítanunk a lepedéket, fogkövet és a baktériumokat a fogak felszínéről és az íny alól. Ez gépi műszerekkel, lézerrel vagy ultrahangos készülékkel végezhető.
 2. Kisimítjuk a gyökérfelszínt, megakadályozva a fogkő és a baktériumok további felhalmozódását, és eltávolítjuk a bakteriális melléktermékeket, amelyek hozzájárulnak a gyulladáshoz és késleltetik a fogíny gyógyulását vagy a fogfelülethez való visszatapadását.
 3. Antibiotikumos kezelést is alkalmazunk. A helyi vagy beszedhető antibiotikumok segíthetnek a bakteriális fertőzések leküzdésében. A helyileg alkalmazható antibiotikumok magukban foglalhatják az antibiotikumos szájöblítést vagy az antibiotikumot tartalmazó gélek behelyezését a fogak és az íny közötti térbe vagy mélytisztítás után a tasakokba. A fertőzést okozó baktériumok teljes eltávolításához tabletta formájában beszedhető antibiotikumra is szükség lehet.

Sebészeti kezelések

Ha előrehaladott fogágygyulladása van, a kezelés fogászati ​​műtétet igényelhet, például:

 1. A parodontológus apró bemetszéseket végez az ínyében, így az ínyszövet egy része visszaemelhető, szabaddá téve a gyökereket. Mivel a parodontitis gyakran csontvesztést okoz, az alatta lévő csontot újra lehet alakítani, mielőtt az ínyszövetet visszavarrják a helyére. A gyógyulás után könnyebb megtisztítani ezeket a területeket és fenntartani az egészséges fogínyszövetet.
 2. Ha a páciens veszít az ínyszövetből, az íny visszahúzódik. Előfordulhat, hogy a sérült lágyrészek egy részét meg kell erősíteni. Ez általában úgy történik, hogy kis mennyiségű szövetet távolítanak el a szájpadlásról, vagy más donorforrásból származó szövetet használnak, és az érintett helyre rögzítik. Ez segíthet csökkenteni a fogíny további recesszióját, elfedi a szabaddá vált gyökereket, és kellemesebb megjelenést kölcsönöz a fogaknak.
 3. Csontpótlás: ezt az eljárást akkor hajtják végre, ha a parodontitis elpusztította a foggyökeret körülvevő csontot. A csontpótlás történhet saját csontállományból vagy szintetikus anyagból.

A fogínysorvadás fázisai

A fogínysorvadás tehát ínygyulladással kezdődik. Az ínygyulladás egyik első jele, hogy fogmosáskor vagy fogselyem használatakor az íny vérezni kezd.

Elszíneződést is észlelhet a fogakon, melyet a lepedék, majd fogkő okoz. (A lepedék baktériumok és ételmaradékok felhalmozódása a fogakon.)

Bár a baktériumok mindig jelen vannak a szájban, csak akkor válnak ártalmassá, ha a körülmények lehetővé teszik drasztikus elszaporodásukat. Ez akkor fordulhat elő, ha nem végez rendszeres és alapos fogtisztítást.

 1. Szakasz: a fogínysorvadás korai tünetei 

A fogínysorvadás korai szakaszában az íny visszahúzódik vagy elhúzódik a fogaktól, és kis tasakok képződnek az íny és a fogak között. Ezek a tasakok káros baktériumokat tartalmaznak. Ennek következményeképpen az ínyszövet elkezd visszahúzódni. Valószínűleg fogmosás és fogselyem használat közben is vérzik, sőt, csontvesztés is előfordulhat.

 1. Szakasz: fogínyvérzés és az íny visszahúzódása

Ha hagyja, hogy a fogágybetegség rosszabbodjon, vérzést és fájdalmat tapasztalhat a fogak körül, valamint az íny recessziója is megkezdődik. Fogai kezdik elveszíteni a csonttartást és meglazulnak. A fertőzés gyulladásos reakcióhoz is vezethet az egész szervezetben.

 1. Szakasz: előrehaladott periodontális betegség

Előrehaladott betegség esetén a fogakat a helyén tartó kötőszövet romlásnak indul. Az íny, a csontok és más szövetek, amelyek a fogakat tartják, elpusztulnak. Ha előrehaladott fogágybetegségben szenved, erős fájdalmat tapasztalhat rágás közben, kísérő tünetek a rossz lehelet és kellemetlen íz a szájában. Ebben a szakaszban akár a fogak elvesztése is előfordulhat.

A fogágybetegség vagyis fogínysorvadás szövődményei

Ha nem kezelik a parodontitist, a fogak tartószerkezetei, beleértve az állkapocs csontjait is, tönkremehetnek. Fogai meglazulnak és kieshetnek, vagy kihúzást igényelhetnek. A parodontitis egyéb szövődményei a következők:

 • fájdalmas tályogok
 • a fogak vándorlása, ami megzavarhatja az étkezést
 • az íny visszahúzódása
 • a terhesség alatti szövődmények fokozott kockázata, beleértve az alacsony születési súlyt és a preeclampsiát
 • megnövekedhet a szívbetegség, a légúti betegségek és a cukorbetegség kockázata

Nagyon fontos tehát a megfelelő szájápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés, hiszen így minél hamarabb felismerhető a fogínysorvadás korai fázisa.

Amennyiben problémája van, illetve a fogínysorvasással kapcsolatban további kérdései merülnének fel, foglaljon időpontot nálunk. Szeretettel várjuk klinikánkon!

Megosztás

Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük